- Når man har ferie skal man slappe av, og hvis man ikke greier å slappe av med en aksjeportefølje, så må man la være å ha aksjer, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning til DN.no.

Han har akkurat fått spørsmålet om hva investorer skal gjøre før de går inn i feriemodus, dersom de ønsker å sove godt om natten - hele ferien gjennom.

Men har man bittelitt is i magen, mener den erfarne forvalteren at det er best å sitte i ro.

- Jeg mener at dette er hyggelige nivåer å kjøpe på. Jeg ville ikke solgt før sommeren, jeg ville tvert om sittet rolig og ventet. Har man ikke aksjer så er dette veldig gode inngangsnivåer, basert på prisingen. Oddsen er med andre ord god for en bra inngang, sier han.

Priser inn frykt
Han peker på at prisingen av Oslo Børs har falt ned på nivåer som med ett års horisont er veldig attraktive.

- Børsen priser for øyeblikket inn mye frykt, sier han.

Han viser til at P/E (aksjekurs delt på resultat per aksje) på Oslo Børs falt under ti på fredag, mens pris/bok (aksjekurs delt på bokførte verdier per aksje) ligger på 1,42.

- Vi skal nå igang med resultatsesongen, og norske forventninger til andre kvartal er litt oppjustert gjennom andre kvartal. Det er sjelden at børsen faller mye når det er oppjustering av inntjeningsestimater, det gjelder både Norge og mange andre land, sier han.

Andre kvartal, og spesielt mai og juni, har vært svake på Oslo Børs. Han mener at det ikke er overraskende sett i lys av problemene i sør-Europa, men understreker at inntjeningen til norske selskaper ser god ut for øyeblikket.

- Samtidig er markedet redd for at 2011 og 2012 kan bli knalltøffe på Oslo Børs, sier han.

Aksjer for en fredelig sommer
- Hvilke aksjer skal man plukke nå for en fredelig sommer?

- Skal man ha en «sov i ro»-portefølje, er de særs lønnsomme norske grunnfondene lavt priset, sier forvalteren, og legger til:

- Det er tøff konkurranse i det norske utlånsmarkedet, og vi kommer ikke til å se noe særlig rentenettovekst gjennom 2010. Når Norges Bank legger frem lavere rentebane blir det kjempeskvis i innskuddsmarginene, og bankene greier ikke å ta inn noe særlig der. Det gjør at det blir dårlig med topplinjevekst.

Kjøpt bank...
Han mener at både Sparbanken Vest SVEG og Sparebank 1 SMN MING er attraktive, med en prising på godt under bokførte verdier. Sparebank 1 SR Bank ROGG er priset like over bokførte verdier.

- Dette er banker som ikke er eksponert for sør-europeiske problemer og er gode kjøp, sier han.

...og industri
Også industrikonglomeratet Orkla ORK får plass i Thrane Nielsens sommeranbefaling.

- Jeg ville også puttet Orkla inn i en slik portefølje. Vi synes at Orkla-aksjen har fått altfor mye juling etter problemene i Rec. Substansrabatten i Orkla, når man verdsetter de enkelte delene i Orkla hver for seg, er svært høy, og var på nesten 35 prosent på fredag. Det er sjeldent høyt, og er på linje med det man så under dotcom da folk overhodet ikke ville ha industri og konsum, men bare teknologiaksjer. Det er nivåer hvor Orkla har vært et godt kjøp, sier han.

- I tillegg synes jeg Austevoll-kursen AUSS har falt altfor mye. Lakseprisen skal åpenbart ned fra dagens nivåer, men Austevoll på 35 kroner er en billig aksje. Prisingen av Austevoll utover verdien av Lerøyaksjene LSG har falt fra fem milliarder til knapt 2,5 milliarder, sier han.

Les også: Nå kan du putte sparepenger på Børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.