Fortvilte bedriftsledere har den siste tiden blant annet kontaktet Arbeidernes Opplysningsforbund og LO etter at de har blitt nærmest truet til å ta kurs i helse, miljø og sikkerhet (HMS) hos en tilbyder som markedsfører kurset Smart HMS.

Selgerne av kurset har truet med at Arbeidstilsynet kan bøtelegge bedriften, stenge den eller i ytterste konsekvens få ledelsen sendt i fengsel (!) dersom de ikke melder seg på.

Les saken: - De ringer rundt og truer bedriftsledere

Et problem for de som føler seg truet er at det er vanskelig å finne ut hvem som står bak Smart HMS. Selskapet er ikke registrert i Brønnøysund, og ingen svarer på epost eller telefonnummer oppgitt på hjemmesiden deres.

DN.no har derfor forsøkt å finne ut hvem som står bak. Første ledetråd ligger i det norske domeneregisteret NORID.

Nettsiden selskapet bruker, www.smarthms.no, er registrert under organisasjonsnavnet Smart Call Management AS.

Som daglig leder/adm.direktør i Smart Call Management AS står oppført Thommy Michael Viklander (24).

Da DN.no omsider får kontakt med ham via omveier, svarer han straks at alle spørsmål om Smart HMS må besvares av hans advokat, Olav Sylte.

Ifølge Sylte har ikke Smart HMS noe med Smart Call å gjøre - det er kun et produkt som man må ha lisens for å selge.

- Smart call eier ikke lisensen, så de har ingenting med dette å gjøre, hevder advokaten overfor DN.no.

- Hvem eier lisensen da?

- Et tredjeselskap, men hvem kan jeg ikke kommentere, sier Sylte.

- Hvorfor er det Smart Call som er registrert som eier av nettsiden smarthms.no?

- Smart Call solgte produktet, men det gjør de ikke lenger. De eier kanskje siden fordi de var de første som fikk lisens.

- Hva tjener Smart Call på salg av Smart HMS-kursene?

- Ikke ti øre, fremholder advokat Sylte.

Mange forbindelser
Men det er flere spor som peker mot Smart Call. Kontoradressen Smart HMS oppgir på sin hjemmeside er Spireaveien 14 i Oslo. I Brønnøysundregistrene står Smart Call Mangements oppført med samme forretningsadresse.

Andre digitale spor leder i samme retning. Eposten som en av selgerne av kurset sendte til en kunde kom fra hmskurs@scmas.no.

Og hvem eier scmas-domenet? Smart Call Mangement.

Advokat Sylte mener likevel at Smart Call ikke har noe med salget av Smart HMS å gjøre. Og han har et trumfkort: Telefonnummeret til selgeren er nemlig registrert på et annet firma: db Multimedia AS.

- Så det er Db Mulitimedia som har gjort noe galt her. Da blir det riv ruskende galt å henge ut feil selskap. Smart Call har ingenting med db Mulitimedia å gjøre, gjentar Sylte.

Men ingenting stemmer ikke helt. Det går nemlig en forbindelseslinje mellom db Mulitimedia og Thommy Viklander, daglig leder i Smart Call.

For i styret til db Mulitimedia sitter det en person ved navn Tommy Westlie. Westlie er også innvolvert i et annet selskap: Nordisk Fakturaservice AS. Dette selskapet ble opprettet så sent som 22. oktober i år - med Westlie som styreleder. Og hvem var varamedlem i styret ved oppstart? Thommy Viklander fra Smart Call.

12. november ble styret endret: Westlie for svant ut, og overlot styrelederplassen til Thommy Viklander.

 

Noen minutter etter at DN.no opplyste Smart Calls advokat, Olav Sylte, om disse forbindelseslinjene tok Sylte igjen kontakt for å komme med en tilleggsopplysning.

- Jeg kan bekrefte på vegne av Nordisk Fakturaservice at de har engasjert flere selskap, deriblant db Multimedia til å selge produktet Smart HMS. Etter at de har fått denne beskjeden her, så har de allerede bestemt de at de i morgen vil gi beskjed til db Mulitimedia om at de ikke vil ha noe som helst med det selskapet å gjøre, sier Sylte.

- Var ikke det litt rask saksbehandling?

- Nei, jeg synes overhodet ikke det. Det er en åpenbar grunnforutsetning at selgerne følger spillereglene. Det denne selgeren har gjort er veldig alvorlig, og han bør etter min mening avskjediges. Det var også mitt råd at de sier opp selskapet før det ødelegger varemerket til Smart Call Management.

Daglig leder i db Multimedia, Dan Mario Røian, sier til DN.no at han ikke ønsker å kommentere denne saken fordi han ikke kjenner detaljene i den.

Men han bekrefter at de har solgt produktet Smart HMS for Nordisk Fakturaservice - og at avtalen nå er sagt opp.

- Men foruten db Multimedia, hvem får penger hver gang dere selger et Smart HMS-kurs?

- Det er konfidensiell informasjon, sier Røian.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.