Økonomibladet Kapital offentliggjør i dag sin liste over landets 400 rikeste personer.

Er du mann, passert 50, og har et par hundre millioner på bok, har du gode sjanser til å nå topps skulle du ha like stort hell som landets ti rikeste innen shipping, matvarer, fisk og eiendom, skal man tro listen.

Ingen over, ingen ved siden
Det sies at det blås hardt på toppene. Det skal likevel mer til for å rokke ved skipsreder og investor John Fredriksens posisjon som landets rikeste, tross i at han forlengst har emigrert. Skipsrederens formue med investeringer i shipping, rigg, fisk og gass er på omkring 60 milliarder kroner, og såvidt endret fra i fjor, ifølge Kapitals beregninger.

Større på Rema enn på Kiwi og Meny
Da er det langt større kamp om andreplassen. Matvarekongene Odd Reitan (Rema 1000) og Johan Johannson (Norgesgruppen) øker begge formuene med over 3 milliarder fra i fjor, men må begge se seg slått av landets fremste promotør av røde strikkeluer, eiendomsbaronen Olav Thon. På andreplass, med en formue på nær 24 milliarder, ned omkring 3 milliarder fra i fjor, har han fortsatt til klor i bassenget.

Tobakksarving, nå superinvestor, Johan H. Andresen er et dykk ned. En knapp milliard bedre enn fjoråret, er hans formue beregnet til 16,6 milliarder kroner, som gir han en klar femteplass.

Røkker frem
Ned mot tiendeplassen rykker Aker-storaksjonær, investor og rekefisker Kjell Inge Røkke frem fra ifjor. Med en økning på over en milliard kroner fra fjoråret havner han tett på Orkla-storaksjonær og matvaregründer (Rimi) Stein Erik Hagen, som med en formue på 11 millliarder kroner havner som nummer seks på listen. Hagen, som nylig varslet å ville omdanne Orkla til et rent merkevarelskap, har i likhet med Orkla-kursen det siste året sett formuen skrumpe inn. Den er ned med over 2 milliarder kroner siden i fjor.

Neppe kvalifiseringsplasser
På de nederste tre plassene, som i motsetning til i tippeligaen neppe står som de minst attraktive i landet, finner vi den bergenske pumpemilliardæren Trond Mohn. Han etterfølges av hotelldriver og energibomben Petter Anker Stordalen og cruisereder Arne Wilhelmsen, med formuer på omkring 9 milliarder kroner. Mens Stordalen la på en halv milliard i fjor, må både Mohn og Wilhelmsen notere seg noe lavere formue i år, ifølge Kapital.

Gamle penger, og nye
På de neste ti topp-plasseringene er det fortsatt kjente områder som shipping og eiendom som dominerer.

Navn som Fred. Olsen, Olav Nils Sunde, Peter Smedvig, Jacob Stolt-Nielsen og Jebsen-brødrene går igjen, og formuene spenner fra omkring seks til åtte milliarder kroner. Av "nyere" bransjer går også hovedaksjonær, tidligere Kapital-journalist og gründer av meglerhuset Pareto, Svein Støle igjen. Han har over de siste tyve årene bygget seg opp en formue på 6,4 milliarder kroner, godt hjulpet av en oljesmurt Oslo Børs der selskapet har vært en betydelig trakt for kapitalflyten.

Les også: Her er fjorårets liste(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.