- Det var svært jevnt og det var et svært høyt nivå i år, sier en imponert juryformann Eyvind Hellstrøm til DN.no.

Men til slutt var det Øyvind Johannesen fra Gastronomisk Institutt i Stavanger som overbeviste Eyvind Hellstrøm og resten av den kresne juryen under konkurransen Årets Kokk fredag.

- Ørjan holdt hodet kaldt under hele konkurransen gjennomførte best, legger Hellstrøm til.

– Vår kandidat skal kunne hevde seg på topp i Lyon om to år, og skal ifølge Hellstrøm ha «internasjonal punch» og hevde seg både når det gjelder smak, presentasjon og kreativitet.

Restaurant Ylajalis Even Ramsvik havnet på sølvplassen, mens Roger Malmin fra Charles & De i Sandnes tok bronsemedaljen.

Regjerende norgesmester
Årets kokk 2011 er regjerende Norgesmester i kokkekunst. Han kommer fra Austevoll i Hordaland, der han er oppvokst på Bekkjarvik gjestgiveri. Etter læretid på Hotel Neptun i Bergen, har Ørjan Johannessen vært kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han i fjor flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt.

Da Geir Skeie vant Bocuse d'Or i 2009 var Ørjan Johannesen hans medhjelper og commis.

Eyvind Hellstrøm, selv stjernekokk som de siste årene har vært fast i dommerpanelet under Bocuse d'Or, mener at Norges deltakelse i den internasjonale konkurransen har betydning langt ut over kokkefaget:

– Synergiene er det viktigste med Norges deltakelse. Vi ser at interesse for kvalitet sprer seg fra det norske kokkelandskapet til havbruk og etter hvert også til landbruk. Resultatet er stadig bedre rådvarer i Norge. Det er takket være Bocuse d'Or at hele Europa nå ser til Norge når det er snakk om kvalitet på fisk. Nå kommer vi også etter når det gjelder kjøtt og kylling, sier Hellstrøm.

– Den som skal hevde seg i Bocuse d'Or om to år, må ha evnen til å overraske, gjerne skape en ny smak eller vise fram en ny kombinasjon. Det er et kresent dommerpanel med store egoer som skal overbevises, understreker Hellstrøm.

Hellstrøm om hva som skal til - se video:

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.