Uroen i Midtøsten og Nord-Afrika har skutt oljeprisen i været. I en fersk oppdatering har Nordea sett nærmere på hva som vil skje hvis uroen sprer seg til andre Opec-land og oljeprisen stiger til 150 dollar fatet - og blir liggende der.

- Historisk har vi bare to eksempler på ekstremt høye oljepriser, men erf#229ene derfra tyder på at når oljeprisen når 125 dollar fatet, begynner det å seriøst hemme den økonomiske aktiviteten, skriver Nordea i sin Global Update.

Brent-prisen ligger nå på 115 dollar fatet, og uroen nær land som Saudi-Arabia tiltar. Libyske opprørere setter kursen vestover, amerikanske krigsskip er på vei til Middelhavet, i Saudi-Arabia ofg Dubai fortsetter børsen å stupe og i Iran er demonstrasjonene i ferd med å blusse opp igjen.

- Den virkelige bekymringen er ytterligere spredning. Det er det som utgjør selve risikopremien i oljemarkedet, sa sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.no tidligere i dag.

Følg oljeprisen på DN Energi!

Vil redusere BNP
Nordea har estimert hvor stor effekten av en varig høy oljepris vil bli.

Selv om usikkerehten er stor, beregner Nordea at hvis oljeprisen permanent la seg på rundt 150 dollar oljeprisøkning vil redusere BNP-veksten med 0,5 prosent i både USA og euro-området det første året. Nordea ser en BNP-vekst i USA på 3,3 prosent i 2011 og 2012, men i et 150 dollar-scenario tror Nordea veksten vil falle til henholdsvis 2,8 og 2,3 prosent.

I euro-sonen estimerer Nordea en vekst på 1,6 prosent i år og 2 prosents vekst i 2012. Men med stabil oljepris på 150 dollar fatet vil veksten falle til 1,1 prosent i år og 1,5 prosent neste år.

En slik oljeprisøkning vil også løfte inflasjonen med 1 prosentpoeng i USA og Europa det første året og 0,5 prosent i år to, anslår Nordea. Det kan gi en økning i konsumprisindeksen på rundt tre prosent i både USA og euro-sonen i 2011, spår Nordea.

- Selv om et slikt oljeprissjokk muligens ikke er nok til å utløse en ny resesjon i USA og euro-sonen på grunn av allerede god fremdrift i de to økonomiene, vil det sikkert innebære et stort tilbakesteg for gjenopprettelsen av økonomien, skriver Nordea.

Dette vil igjen slå ut på verdensmarkedene.

Gitt at forholdene i USA og euro-sonen fortsatt er svake, vil et hopp i oljeprisene kunne lede til en enda brattere nedgang på grunn av et kraftig fall i risikoappetitt og forbruker- og bedriftstilliten, tror Nordeas eksperter. Spesielt står en allerede skjør bedring i arbeidsledigheten i fare. For Europas del kan en oljepris på 150 dollar forsterke de økonomiske forskjellene mellom landene.

- Jeg tror risikoen ligger på oppsiden, snarere enn at dette skal løse seg pent og pyntelig i løpet av kort tid, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Les mer om dette her: Slik kan verden få oljesjokk

Slik kan verden få oljesjokk

- Oljeprisen begynner å bite (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.