- Du får den lønnen du fortjener, sier Heidi Murdoch Larsen, leder av Junior Chamber International (JCI)Norway.

JCI er en forening for unge ledere og gründere mellom 18 og 40 år.

Lønnsøkning handler nemlig om gode forberedelser, og du vil tjene på å bruke tid på forarbeidet. Spesielt kvinner har mye å hente på å forberede seg bedre, mener hun.

- Grunnlaget for lønnsøkning legger du gjennom året, men det er i forhandlingssituasjonen det endelige resultatet vises. Hvis du mener at du fortjener mer lønn, må du derfor selv gjøre en jobb i forkant for å få det, poengterer Murdoch Larsen.

- Kvinner må øve mer
En lønnssamtale er ofte en ubehagelig situasjon, det synes selv de som arbeider med salg og forhandlinger til daglig. Det ubehagelige blir imidlertid lettere å håndtere når man har trent på det i forkant.

- Særlig kvinner må øve mer. Vi kvinner er ikke alltid så flinke til å forhandle om lønn. Vi bruker gjerne ordene ”føler”, ”kjenner” og ”tror”. Dette signaliserer usikkerhet, og overbeviser ikke arbeidsgiveren om at du har gjort deg fortjent til økt lønn. Menn er ofte mer konkrete, noe som helt klart gir dem en fordel i forhandlingssituasjonen. Min erf#229 er at hvis man våger seg utenfor komfortsonen sin på dette området, vil resultatene vise seg raskt, mener Heidi Murdoch Larsen.

Fem råd til deg som vil ha mer lønn
1. Vær forberedt. Dette gjelder ikke bare i ukene før forhandlingen, men også i månedene før.

2. Fortell sjefen din om resultater du oppnår. Gjør det jevnlig gjennom hele året, bruk konkrete eksempler, og vis til innsp#229er og inntekter bedriften har oppnådd på grunn av din innsats.

3. Ikke syt og klag. Hvis du er misfornøyd får du heller finne deg en annen jobb. Hvis du ikke har gode resultater, kan du heller ikke forvente mer lønn.

4. Ikke sammenlign deg med andre, og ikke la sjefen din sammenligne deg med andre. En lønnsforhandling skal ikke dreie seg om hva de andre får, men om hva du selv skal ha. Hvis du arbeider i en bedrift med et individuelt lønnssystem, handler det om det individuelle, og ikke det kollektive.

5. Kroppsspråket er en veldig viktig del av samtalen, så vær bevisst på hvilket inntrykk du gir. Ha trygghet i blikket og god holdning. Bruk naturlige pauser i samtalen og ha belegg for det du sier.

- Tren på det ubehagelige
- Tren på forhandlingssituasjonen med en nøytral part, og det beste tipset til gjennomføringen av en slik treningssamtale er å sette ord hva du misliker, sier Murdoch Larsen

Hvis du for eksempel synes det er vanskelig å snakke om resultater, er det nettopp dette du skal trene på. Fortell din samtalepartner hva du har oppnådd, og hva du er god for. På denne måten blir mer naturlig for deg å fremheve resultatene dine i lønnssamtalen, påpeker Murdoch Larsen.

- Lønn som fortjent kommer sjelden av seg selv, og som i enhver forhandlingssituasjon må man også i lønnsforhandlinger gjøre sitt ytterste for å bli spillets vinner. Det er din jobb å selge inn og argumentere for dette overfor sjefen, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.