Meglerhusene mener det ikke kom store nyheter fra RECs investortur til Moses Lake i Washington, og få vil endre estimatene særlig. Flere mener de seneste to dagens kursoppgang på elleve prosent er overdrevet.

Det fremgår av analysenotater onsdag.

- Konsensus ligger for høyt
"Besøket og presentasjonen bekreftet vår oppfatning av virksomhetsområdet, men det var blandede signaler finansielt sett. Kostnadsposisjonen ser ut til å være bedre enn vi ventet, mens prisene kan falle raskere enn vi tidligere antok", skriver analytiker Håkon Levy i Fondsfinans en oppdatering onsdag. Han venter å oppjustere sitt kursmål og sine estimater noe.

Levy mener wafervirksomheten sliter mer enn ventet, og påpeker at det ikke kom noen ny informasjon rundt finansieringen av selskapet. Han tror konsensus ligger for høyt for den nærmeste tiden, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Paret kutter ebitda-resultatet
Pareto Securities mener Recs gjentatte 2010-silisiumsproduksjonsguiding og mål om FBR-kontantkostnad under 20 dollar pr kg støtter visibiliteten fremover, og de gjentar sin kjøpsanbefaling og kursmål på 45 kroner.

Rec gjentok under sin presentasjon en silisiumsproduksjon på 12.000 tonn i 2012, samt guidet en produksjon på 17.000 tonn i 2012. Ifølge søylediagrammet i presentasjonsmaterialet ventes produksjonen av silisium til 15.000 tonn i 2011.

"Vi kutter vårt 2011-Ebitdaestimat med seks prosent som følge av lavere volumguiding enn ventet. Vi venter ikke at konsensus for Ebitda i 2011 vil endre seg særlig", skriver Pareto Securities.

Men Carnegie høyner estimatet
Også Preben Rasch-Olsen i Carnegie er positiv etter presentasjonen, og anbefaler investorene om å fortsette å kjøpe aksjer på det positive momentumet.

Carnegie venter å høyne sine Ebitda-estimater for 2011 med elleve prosent, på forventning om at Rec vil nå en snitt-kontantkostnad på 25 dollar pr kilo i 2011, fem dollar bedre enn deres estimat i dag.

Han merket seg flere positive nyheter, blant annet at FBR-fabrikken har et potensial på 10.500 tonn, fra tidligere 6.500 tonn, avhengig av silangassbruken.

"Vi ble også fortalt at kun ti prosent av det eksterne polysilisiumsalget er til solarmarkedet, og inntil 27 prosent var til silangassmarkedet (impliserer en pris på 76 dollar pr kilo silangass). Ettersom silgassmarkedet ser mer stabilt ut (Rec kontrollerer 60-70 prosent) er det sannsynlig at prisfallet i 2010 og 2011 vil bli mindre enn vårt estimat på 30 prosent pr år. Dette kan presse estimatene videre opp", skriver Carnegie-analytikeren ifølge TDN Finans.

Merket seg FBR-guiding
DNB Nor Markets mener det kom lite ny informasjon, men har bitt seg merke i guidingen om kontantkostnader for FBR på under 20 dollar pr kilo.

"Indikasjonene er at selskapet beveger seg i retning av å nå målet om å få kostnadene ned under 20 dollar pr kilo. Mens ledelsen understreket betydelig urealisert potensial innen REC Wafer mener vi manglende suksess for den norske delen av produksjonen når det gjelder å gjenvinne internasjonal konkurranseevne gjennom de neste tolv månedene vil få konsekvenser", heter det i en oppdatering fra meglerhuset onsdag.

Finansdirektør Jan Johannessen i Rec Silicon uttalte i Moses Lake tirsdag at selskapet allerede har vært under 20 dollar pr kilo.

DNB Nor Markets gjentar sin kjøpsanbefaling med kursmål 26 kroner, og vil ikke gjøre noen større estimatendringer etter turen.

Vil ikke endre kjøpsanbefaling
Heller ikke Nordea Markets ser noen grunn til å endre sitt kursmål på 35 kroner etter turen.

"Det var positivt på kostnadssiden, men overkapasiteten råder fortsatt, og er den viktigste faktoren. Tirsdagens kursoppgang på 8,7 prosent kan være for mye. Vi har en kjøpsanbefaling med kursmål 35 kroner, og jeg har vanskeligheter med å se hvorfor jeg skulle endre den basert på den nye informasjonen fra selskapet", skriver analytiker Morten Normann i en oppdatering.

Arctic Securities, som har en kjøpsanbefaling på aksjen, mener at turen var en positiv hendelse.

"En mer diversifisert inntektsbase, høyere salgspris på silangass, en bedre innsikt i omsetningen kombinert med en sterk drift ved FBR-fabrikken øker vår tro på REC Silicon. Vi anser at ledelsen var langt mer sikre på kostnadsposisjonen og driften enn tidligere", skriver analytiker Markus Bjerke i en oppdatering.

Også han merker seg at de har et kostnadsmål på under 20 dollar pr kilo, fra tidligere "i den lave enden" av 20-tallet. Ifølge ham er konsensus trolig 20-23 dollar pr kilo, og han mener bedre visibilitet og salgspriser reduserer risikoen knyttet til estimatene i tiden fremover, skriver TDN Finans.

Terra er skuffet
Terra Markets mener derimot at turen var litt på den skuffende siden.

"Vi sitter igjen med et svakt negativ inntrykk av turen, og vil trolig gjøre en mindre nedrevidering av estimatene våre", heter det i oppdateringen fra meglerhuset. De viser, som mange andre meglerhus, til at de seneste to dagers kursoppgang har vært overdrevet.

Andre meglerhus TDN Finans har vært i kontakt med gjesper også litt over Moses Lake-rapporten. En megler beskriver ledelsen som fremoverlent, selv om presentasjonen verken var spesielt negativ eller positiv.

En annen London-basert deltager på Moses Lake-presentasjonen mener ledelsen indikerer at de vil være mer konkurranserettede i prisingen for silangass for å opprettholde markedsandel, noe som gir nedside i estimatene. Han tror Rec-kursen vil holde seg lav frem til selskapet adresserer sin finansielle situasjon, og vil også se an utviklingen i effektiviteten i waferproduksjonen, ifølge TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.