En av de store utfordringene på norsk sokkel er at ettersom feltene blir eldre, produseres det stadig mer sjøvann sammen med oljen og gassen. Vannet produseres på bekostning av den verdifulle oljen. Derfor har Statoils forskere i Porsgrunn utviklet en ventil som kan gi store besparelser for selskapet. Ved å installere flere slike ventiler nede i brønnen, kan Statoil over natten øke oljeproduksjonen.

- Ventilen holder tilbake det som strømmer lett - som gass og vann - og slipper gjennom det som strømmer sakte- som olje, forklarer informasjonssjef Eskil Eriksen i Statoil. Det høres enkelt ut, men kan ha store ringvirkninger for Statoil over hele verden.

I forrige uke presenterte Statoil sin strategi for hvordan selskapet skal bli verdensledende på teknologi. Ett av målene er å ta modige teknologivalg og være gode på innovasjon. Denne ventilen ble spesielt nevnt som et eksempel på Statoil-utviklet teknologi som kan gi selskapet fordeler i kampen mot de andre oljeselskapene.

Statoil varsler stort teknologiløft

Aktuell over hele verden
Ventilen, som kalles Autonomous inflow control device (AICD), ble utviklet for Troll-feltet, hvor de tynne oljelagene ga store problemer med gassgjennombrudd. Dermed ble ventilen utviklet for å kunne brukes nede i brønnene for å holde vann og gass tilbake, mens oljen slippes gjennom. Ventilen har også vært testet ut på Grane-feltet med suksess.

Nå ser Statoil bruk for teknologien på mange felt på norsk sokkel.

- Ventilen er aktuell på nesten alle felt som sliter med gass/vanngjennombrudd, sier Eriksen.

Statoil ser også store muligheter for å bruke den internasjonalt. Først og fremst ønsker Statoil å bruke ventilen på Peregrino-feltet i Brasil der den kan redusere vannproduksjonen og dermed øke oljeproduksjonen.

- Vi har også startet et forskningsprosjekt for å se på om vi kan bruke ventilen i oljesandvirksomheten vår i Canada, forteller Eriksen. Statoil tror ventilen kan bli en potensiell "game changer" i oljesandvirksomheten.

Gjør Statoil mer miljøvennlig
På Leismer-feltet i Canada kan ventilen nemlig brukes til å optimalisere dampinjeksjonen i oljesanden. Statoil utvinner oljesand ved hjelp av horisontale brønner, der 230 grader varm damp injiseres i reservoaret. Dampen gjør oljen flytende slik at den kan samles opp og produseres.

Nå vil Statoil teste ut om ventilen kan brukes til å kontrollere bruken av damp i reservoaret.

- For å få ut mest mulig olje og for å optimalisere energibruken er det viktig å styre dampen dit den trengs mest, sier Eriksen.

Hvis dampen beveger seg raskt, trengs det ikke mer damp i det området av reservoaret og ventilen lukker seg automatisk. Hvis dampen beveger seg sakte, betyr det at oljesanden trenger mer damp, og AICD-ventilen vil automatisk åpne seg.

- Dette kan redusere bruken av damp med flere prosent. I tillegg kan det redusere utslipp, kutte kostnader og øke utvinningen, forteller Eriksen.

- Oppvarming av vann til damp fører til CO2-utslipp, men om vi utnytter dampen bedre bruker vi mindre vann, renser mindre vann, og varmer opp mindre vann. Da kan ventilen bidra til at vi bruker mindre vann og slipper ut mindre C02 per fat, forklarer Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.