Statoil sliter med å oppfylle forventningene til oljeproduksjon verden over. For 2011 ødelegger Gullfaks-problemene for selskapets totale oljeproduksjon, men fra 2012 lover konsernsjef Helge Lund økning i produksjonen.

Statoil har selv pekt ut ni brønner som de viktigste i 2011. På lengre sikt er det funnene man gjør nå som blir avgjørende for selskapets fremtid og investormarkedets tro.

Ni avgjørende brønner
Statoil skiller ut de ni brønnene med potensial for å finne mer enn 100 millioner fat olje. Her er "high impact"-brønnene som må innfri i 2011.

Norsk sokkel:
-- Sør i Nordsjøen ligger to felt med planlagte brønner som Statoil har kongetro på. King Lear (tidligere kalt Romeo & Julius) - ligger i utvinningstillatelse 146
-- og Aldous Major - ligger i utvinningstillatelse 265
(På norsk sokkel kan også Skrugard kan bli "oppgradert" til "high impact", det blir i såfall en tiende viktig brønn for året 2011)

Internasjonalt:
-- Brønnen Kiwi i Egypt ble startet opp i slutten av oktober 2010. Det er en dypvannsblokk i feltet El Dabaa Offshore, og ligger i middelhavet.
-- En brønn i Tanzania der Statoil samarbeider med Exxonmobil om blokk 2. Det ble gjennomført 3D-seimsikk her i februar 2010. Kan komme beg 2012 kanskje.
-- I Indonesia er det en lovende brønn i dypvannsblokkene Kuma og Kurama
-- Brønnen Statoil håper mest på i Brasil er en frontierbrønn, altså en letebrønn i et nytt område og den karakteriseres som dypvann.
-- I Mexicogulfen er det hele tre brønner med stort potensial på programmet for 2011.

Leter for 17 milliarder
Totalt skal Statoil lete for rundt tre milliarder dollar i 2011, i dag verdt i overkant av 17 milliarder kroner.

- Vi skal fokusere mer på å utforske mulighetene raskt, sa Helge Lund på selskapets kapitalmarkedsdag i januar.

Tre av de ni som gir håp for leteåret 2011, er i Mexicogulfen. Hittil er det ingen som har startet boring i Mexicogulgen etter moratoriumet. Statoils planer er avhengig av at de får starte opp igjen. Statoil har startet søkeprosessen.

Erstatter ikke produksjonen
Alle de store internasjonale oljeselskapene har problemer med å erstatte den årlige produksjonen med nye reserver gjennom funn. Dette kalles reserveerstatningsraten med kortbetegnelsen RRR etter den engelske reserve replace ratio.

- Vi har prosjekter nok til å klare å fortsette en positiv utvikling i trippel-R, sa Lund på selskapets kapitalmarkedsdag.

Statoils reserveerstatningsrate var på 87 prosent i 2010. Gjennomsnittelig reserverstatningsrate de tre siste år er kun 64 prosent. Helst bør den være på 100.

Det er spesielt oljeproduksjonen Statoil sliter med. Selskapets bokførte produksjon av væsker er ni prosent lavere enn i 2009, samtidig som gassproduksjonen er på omlag samme nivå i 2010 som i 2009.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.