Da norske myndigheter i 2005 innførte nye skatteregler som gjorde oljeleting attraktivt for nykommere, var det tidenes timing.

Med en oljepris som snittet på 55 dollar fatet det året, har oljeprisen doblet seg til rundt 110 dollar fatet i år. Det har stimulert oljeselskapenes villighet til å ta leterisiko. Kombinert med de nye skattereglene har det gitt en supereffekt i norsk oljeindustri, med kraftig vekst i investeringene og en rekke nye funn.

Fra et allerede høyt nivå på nesten 150 milliarder kroner i 2011, forventer analysebyrået Pöyry at investeringene i år vil nå 200 milliarder kroner.

- Dette viser tydelig at de pessimistiske fremtidsbildene som spredte seg for noen år siden er erstattet av ny optimisme, skriver byåret i en fersk analyse om norsk økonomi.

Antall letebrønner var på sitt laveste nivå noensinne i 2005, men antall letebrønner har imidlertid steget mye siden den gang.













- Gitt høye oljepriser, fortsatt tilbud om nytt leteareal i gamle og nye områder og relativt gode resultater fra leteboringen, estimerer vi at leteaktiviteten vil holde seg på dette høye nivået i årene fremover, skriver Pöyry.

Enorm milliardsstrøm
Det betyr fortsatt høye leteinvesteringer frem mot 2015. Blant annet bidrar Statoils såkalte "fast-track"-prosjekter, altså rask utbygging av nye funn med standardiserte og kostnadseffektive løsninger, med flerfoldige milliarder i investeringer de kommende år.

I tillegg trenger gamle felt vedlikehold, og på Ekofisk-området alene skal det investeres 80 milliarder kroner de neste årene.

Pöyry peker på at store tilleggsinvesteringer kan forsvares også om økningen i utvinningen er liten, fordi man har høy oljepris. Prosjektene på modne felt må gjennomføres i tide, før trykk og ressursgrunnlag faller for mye.

- Dette tidskritiske elementet budrar til å øke investeringstempoet ytterligere de nærmeste årene, skriver byrået.

Dette bidrar imidlertid til massivt press på levereandørindustrien.

- Sprøsmålet er om industrien takler presset. En kan lure på hvorvidt kapasitetsproblemer hos erfarne leverandører har ført til at oljeselskaper ser seg nødt til å velge leverandører uten det nødvendige kompetansenivået. Både oljeselskaper og leverandører har stort sett håndtert veksten godt til nå, men det krever stor innsats om dette skal fortsette med de høye petroleumsinvesteringene fremover.

Les også: Statoil casher inn over 8 milliarder

<b>Her er utbyggingsplanen for Johan Sverdrup-feltet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.