Nordmenn griller alt fra pølser og hamburgere til fisk, fugl og kjøtt i sin naturlig form. Men stadig flere faller for de ferdigmarinerte og innsausede produktene. For større, renere og bedre smaksopplevelser, er det bedre å investere i gode råvarer. La krydder og marinering spille opp kvalitetene i råvaren fremfor å maskere det som måtte være av egenkarakter, slik industrien tydeligvis søker å gjøre. Med lett, enkelt og friskt tilbehør, er det ikke så rart at salget av hvit og roséviner øker i sommermånedene. Skal du lure inn røde alternativer, bør de være unge og friske i frukten med saliverende syrestruktur og bløtere tanniner, helst ubesudlet av eik.

Delikate underdogs
Det finnes flere gode eksempler på nevnte vinstil og mange godbiter også tilgjengelig her til lands. Ekstra morsomt blir det når vi finner eksempler som ligger litt utenfor de vanligste stiene. Italia er kjent for å dyrke tradisjoner og det er nettopp her, nærmere bestemt Piemonte, vi finner et svært delikat trekløver. De dekker hele det ønskede spekteret til sommerens kulinariske øvelser. De tre vinene er laget av tre forskjellige druer, men alle har den nødvendige friskheten. Den anerkjente nebbiolo og de litt mer perifere pelaverga og freisa. De to sistnevnte er for underdogs og regne, men de har begge vunnet terreng og de senere år, både blant produsenter og konsumenter. Freisa var tidligere en viktig og anerkjent drue i Piemonte. Druen sto bak en rekke vinstiler, både tørre, stille bordviner, men ofte ble den faste strukturen balansert med noe restsukker, da gjerne i musserende viner som kunne variere fra lett sprudlende søte til tørrere viner med større trykk. Freisa er påstått å være beslektet med nebbiolo og kan definitivt ha sine likheter med høy syre, faste tanniner og tydelig rødbærsfrukt. Men druen har egenkarakter, som virkelig har fått vist sitt potensiale, også som lagringsvin av inspirerte produsenter de senere år.

Naturlig stil
Pelaverga var mer eller mindre forsvunnet, men ble hentet frem i lyset i 1995, da den fikk DOC status i Verduna. Pelaverga lager elegante viner med delikat frukt og hint av pepper, en hverdagsvin med finesse som skal drikkes ung. En produsent som lager fremragende eksempler på de nevnte druene, er Burlotto i Verduno. Burlottofamilien har siden 1800- tallet produsert vin og lager viner på tradisjonell maner. Her fermenteres vinene i store, åpne, eldre fat og lagring forgår hovedsakelig på større botti. Det fremelskes en ren, naturlig stil og vinene i dette trekløveret må sies å være elegante og typiske for husstilen.

91999 Elatis Langhe Rosato 2010
Burlotto
Piemonte, Italia
Kroner 179,90, bestilling
89 poeng
Gaia Wine & Spirits
Laget på nebbiolodruer fra landsbyen Verduno. Dufter klokkeklart av fersken og moreller med hint av blomster. Delikat og lekker på smak med fersk frukt og flott balansert lengde. Frisk syre. Drikk nå. En rosévin som kler det meste av sommerens lyse kjøtt og fiskeretter, med unntak av makrell og oppdrettslaks som kan bli litt fett til denne. Takler også en lett, sommerlig grønnsaksdominert risotto og mang en pastarett.

51034 Verduno Pelaverga 2010
Burlotto, Piemonte, Italia
Kroner 183,50, bestilling
89 poeng
Gaia Wine & Spirits
Lys på farge med en fruktig duft av melon, rips, jordbær og bringebær. Elegant med stram syre og lang avslutning. Drikk nå. Server lett avkjølt til kylling, svin og hvit fisk.

51039 Langhe Freisa 2009
Burlotto
Piemonte, Italia
Kroner 183,60 kroner, bestilling
88 poeng
Gaia Wine & Spirits
Lakris og røde bær på duft. Elegant og kjølig frukt i samarbeid med stramme tanniner og lang avslutning. Drikk nå og i tre år fremover.Fastere og tørrere i stilen, som freisa også er, denne er også bedre til mer strukturerte kjøttretter av fet gris, kalv og storfe, men den vin også kunne håndtere enkelt, grillet lam med gremolata for eksempel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.