OECD og Eurostat har regnet ut nye målestokker for sammenligning av økonomisk aktivitet og forbruk blant de industrialiserte økonomiene i verden.

Kjøpekraftsjusteringer gjør det mulig å sammenligne aktivitet og forbruk per innbygger uavhengig av prisforskjellene mellom de ulike landene.

I en rangering som OECD presenterte onsdag havner Norge på andreplass på listen over økonomisk aktivitet, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp) per innbygger. Kun Luxembourg kan vise til høyere aktivitet.

Høy score på økonomisk aktivitet trenger imidlertid ikke si så mye om innbyggernes materielle velstand, bemerker OECD i rapporten. Høy økonomisk aktivitet kan nemlig skyldes store investeringer, høyt offentlig forbruk og stor nettoeksport.

Noe av årsaken til at Luxembourg havner så høyt er at mange av de sysselsatte i landet er bosatt utenfor landets grenser. De bidrar til Luxembourgs bnp, men er ikke med i beregningen når bnp skal deles på antall innbyggere.

Norge har samtidig høy økonomisk aktivitet på grunn av oljeproduksjonen.

For å isolere slike effekter har OECD derfor sett på det kjøpekraftskorrigerte, faktiske forbruket per innbygger. Her havner både Norge og Luxembourg i kategorien av nasjoner som har lavere forbruk per innbygger enn aktivitet per innbygger. Dette gjelder blant annet også Sveits, Nederland, Irland, Danmark og Sør-Korea.

Det motsatte er tilfellet for nasjoner som Hellas, Storbritannia og USA. Sistnevnte troner øverst på listen over faktisk forbruk per innbygger, etterfulgt av nettopp Luxembourg og Norge.

Topp 10

Rangert etter faktisk forbruk i 2011. Gjennomsnitt OECD = 100. Kilde: OECD.

Les mer: Vi er verdens tredje rikeste folk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.