Det danske forlagshuset Ventus lanserer nå en nettside hvor hvem som helst kan laste ned fagbøker - helt gratis. Ifølge Ventus er forlaget det hurtigst voksende forlaget i Europa, og allerede etablert i Tyskland, Nederland, Danmark og Sverige.

På de norske nettsidene til forlaget, www.bookboon.no , kan man laste ned fagbøker som gratis PDF-er. Bøkene er rettet mot høyskole- og universitetsstudenter innenfor it, økonomi, business og ingeniørutdanning. I tillegg finnes det et utvalg med reisehåndbøker.

Bøkene er finansiert med annonser som dukker opp nederst på enkelte av sidene i boken.

  Alle bøkene skal være skrevet av professorer og fagfolk ved universiteter, og ha høy faglig kvalitet, sier Ventus i en pressemelding. Forfatterne får en andel av annonseomsetningen.

Fire millioner nedlastinger
Ifølge markedssjef Thomas Buus Madsen har det vært mer enn to millioner nedlastinger av bøkene så langt i år. Neste år regner de med rundt fire millioner nedlastinger.

- Er det penger å tjene på dette?

- Vi ser en fornuftig økonomi i dette. Vi har en fordel i disse krisetider, fordi vi kan sikre at annonsørene får det de betaler for, sier Madsen. Med denne formen for annonsering vet nemlig forlaget nøyaktig hvor mange som har lastet ned bøkene med annonsene, og de når en ganske spisset målgruppe.

- Vi lager en analyse for hver enkelt annonsør, forteller Madsen. Før man kan laste ned boken må man svare på hvilken skole og hvilken studieretning man går på, men man trenger ikke å registrere annen informasjon.

Forlaget bruker ikke stort med penger på tradisjonell markedsføring, men har blant annet laget samarbeidsavtaler med støtteforeninger.

- Vi henvender oss direkte til professorer, som ofte har interesse av å markedsføre god litteratur til sine studenter. De hjelper oss med å gjøre studenter oppmerksomme på gratisalternativene. I tillegg har vi samarbeid med studentforeninger, som tilbyr nedlastingslinker direkte fra studentenes hjemmesider, sier Madsen.

Konseptet er trolig nytt for bokbransjen, men må sies å være vel utprøvd av noen millioner nettsider verden rundt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.