- Vi har gått fra særdeles høye investeringer i oljenæringene på 70 til 110 milliarder kroner, før de doblet seg, og trolig toppet ved påsketider i år. Nå skal de falle. I mange år fremover. Oljeprisen skal videre ned, og mange oljejobber kan forsvinne. Dét vil gå utover boligmarkedet i "oljeland", påpeker sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

Han sier at boligprisene kan falle så mye som 10-15 prosent i Sandnes og Stavanger de neste par årene.

- Jeg tror ikke vi snakker om en dipp i oljebransjen, men om en langvarig nedgangsperiode. Gullalderen i næringslivet i "oljeland" er over. Spørsmålet er bare hvor ille det vil bli, sier Andreassen.

Minst 15 borerigger kan stå uten oppdrag neste år. Da ryker inntil 13.500 arbeidsplasser.

Syv rigger er på vei i opplag eller har forlatt norsk sokkel, og innen ett år kan åtte andre stå uten kontakt. Ytterligere seks rigger er i faresonen i 2016: Frykter masseoppsigelser på norske offshorerigger

I morgen, fredag, publiseres boligprisstatistikken for september. Følg med på DN.no fra klokken 11.00.

Prisene cruiset avgårde - nå er det slutt

- Stavanger-området hadde en periode der prisene cruiset avgårde til nye høyder. Det vil fortsatt være et rikt område uten nød, for å ha sagt det, men det vil ikke lenger være Norges dyreste boligområde, understreker sjeføkonomen.

Han tror frykten for å miste jobben i oljebransjen vil bidra til å dempe de hete budrundene fremover.

- Vi har en langvarig nedgang for oljeinvesteringene i vente, og det kan ta luven av budrundene. I sin tur kan dette gi et betydelig boligprisfall, sier Jan L. Andreassen.

Han tror boligselgerne i Sandnes og Stavanger vil tviholde på takst i starten, men å tro på bedre tider er det liten grunn til, advarer han:

- Mitt råd er klart: Ta ned prisen med én gang. Det er ikke noen vits i å vente på bedre tider. Redusér prisen og kvitt deg med boligen.

Store kontraster

Han legger til grunn en generelt flat prisutvikling i boligmarkedet utover høsten. Det mest spennende blir de store kontrastene.

- Oslo og Trøndelag blir vinnerne, Rogaland taper, mens Tromsø og Bergen går inn for landing. Renteoverraskelsen fra bankene bidrar positivt til prisutviklingen, men inntektene dine er det viktigste. Og det er dét vi kommer til å se i Stavanger-området, sier Andreassen.

Sjeføkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret tror det blir en rolig bolighøst uten de store sensasjonene.

- Sandnes og Stavanger har allerede begynt å merke en endring i boligmarkedet ved at prisene har begynt å falle. Dette kan forsterke seg hvis mange oljearbeidere blir arbeidsledige fremover. Hvis befolkningsveksten i området avtar, er det også viktig å senke byggetakten etter etterspørselen, slik at området ikke blir rammet på samme måte som Kristiansand, sier han til DN.

Les også: Forberedt på oljenedtur dnPlus

Oljeinvesteringene betydelig ned

Så mye kan boligprisene stige  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.