Lite slår følelsen av komme opp på hustakene en vakker sommerdag, trekke pusten og skue utover byen. Takterrassen på BAR Vulkan er et slikt sted. Høyt hevet over det gamle industriområdet, med utsikt til den spirende skyskraperjungelen i Bjørvika og et pikant innsyn til hjørnerommene i det moderne Scandic-hotellet rett over plassen.

– Kelner, et glass hvitvin, er du snill!

Norge er ikke bortskjemt med takrestauranter. Det har selvsagt både klimatiske og arkitekturhistoriske årsaker. Men på en varm, vindstille sommerdag er det deilig. Gründerne bak utelivskjeden BAR (opprinnelig Bygdøy allé Restaurant) har laget en stor og forseggjort takterrasse, med mange bord, et lounge-område og en lang bardisk oppe på taket av bygningen der restaurant BAR Vulkan holder til å bakkeplan.

En litt mystisk spasertur gjennom byggets bakganger til heisen er nødvendig for å komme dit, men vel oppe er det deilig sommerstemning. Obligatorisk loungemusikk, varmelamper og fleecepledd er tilstede. Men det er deiligst når man slipper de to siste.

Salt og Pepper traff planken på en deilig sommerkveld. I restauranten var det tomt, men takterrassen var ganske full, klientellet en god miks av velkledde hjernearbeidere og tilbakelente grünerløkka-slackere. Solbriller var påkrevet tilbehør.

 
Menyen er en del mindre enn nede i restauranten, men fine sommerretter møter et friskt utvalg av hvite viner og bobler. Det meste er friskt priset, men det finnes unntak.

Salt fikk sin forrett, tre norske asparges som var helt riktig kokt, med en herlig, syrlig hollandaise og nøtter. Sausen fikk sin syre fra den japanske sitrusfrukten yuzu, og var strålende.

Peppers tre halve gratinerte sjøkreps smakte av estragon. Det var ikke noe feil med retten, men den var likevel ikke helt topp.

– Gratineringen kunne vært sprøere, sjøkreps tåler litt hardere grilling før de begynner å pipe, og smaker best da, sa Pepper. To av halene var fine, den tredje var melen i konsistensen.

BAR Vulkan har høstet godord for sin hamburger med trøffelaioli, bacon og cheddar, og det er en flott burger, med en litt tynn flis cheddar. For feinschmeckere innen burgersegmentet kan det innvendes at det kanskje lesses på med litt mange smaker som slår hverandre i hjel, men alt i alt en veldig bra burger og godt stekte french fries.

De samme potetene fulgte til veldig gode blåskjell med kremet suppe.

 
Dampet ørret med nypoteter, asparges, vårløk sellerikrem og hollandaisesaus var en helt grei rett, men ikke noen højdare. 246 kroner er altfor, altfor dyrt for denne enkle retten. For et par tiere mer kan du spise grillet kveite med champagnesaus og avrugakaviar på fasjonable Onda på Aker Brygge, og da er det klasseforskjell.

Stemningen er riktig trivelig på taket på Vulkan. Betjeningen er profesjonell og imøtekommende. Vinlisten speiler sommeren, og selv om nordmenn elsker Chablis, er det unødvendig å prise en slik bestselger til 3,5 ganger polpris. En god sancerre koster tre ganger polprisen. BAR skal ha for å ha en vinliste med høy kvalitet, selv om det fører til at prisene er høye. Kvalitetsbevisste kan tross dette koste på seg en deilig rosa champagne fra topprodusenten Ruinart til knapt to ganger polprisen. Det er et mye bedre kjøp. Litt merkelig at både champagne og cava på glass er imidlertid mye billigere enn de samme vinene på søsterrestauranten på Tjuvholmen, mens et glass sancerre er litt dyrere.

Et besøk på BAR Vulkan er riktig hyggelig. De enkle rettene, som blåskjell og burger, er bra saker. De mer komplekse hovedrettene og dessertene holder ikke helt det menyen og prisene lover. Men vil man spise på taket er det ikke mange valg i Oslo, og i det spennende Vulkan-området troner BAR høyest.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.