Rundt påsketider gikk Anders Braathen (37) forbi den slitte kebabsjappen i Waldemar Thranes gate ved St. Hanshaugen i Oslo. I vinduet hang en lapp: Leietager søkes. Han sendte en MMS til sin venn fra Palace Grill-årene, Stian Floer. De to kompisene, med 20 års fartstid som kokker og gründere, hadde en gang gått med en drøm om å starte noe sammen, men etterhvert slått det fra seg. Men det var noe med hjørnet av kaféstripen på St. Hanshaugen. Kunne de starte en bydelsrestaurant?

Tandberg Eiendom, som eier bygget, tente på ideen. Floers barndomsvenn og Braathens kamerat fra militæret, tidligere Palace-kollega og mesterkokk Tom Victor Gausdal, kom inn på eiersiden. Etter flere uker med utsettelser åpnet Smalhans i slutten av forrige uke.

Begrepet smalhans oppsto i Tyskland på 1600-tallet, og kom til Bergen med hanseatene. Det å ha det litt trangt pengemessig er reflektert i stedets sjel. Bardisken er bygd med treplanker fra en låve i Hemsedal, over den henger lamper fra en togstasjon i Lyon og over spisebordene finérlamper snekret av plank fra en nedlagt modellflyfabrikk i Fetsund. Men det handler først og fremst om maten:

– Smalhans skal servere råvarebasert, god husmannskost og naturviner til overkommelige priser, sier Braathen.

Lunsjen blir enkel, med bestilling i baren. Mellom fire og seks serveres middagen Dagens Smalhans, som enten kan spises alene eller bli lagt opp som en familiemiddag. Først på kvelden blir det «vanlig restaurant» med flere retter på menyen. Bak grytene står Karla Siverts (25) med bakgrunn fra Bagatelle og Strand.

– Tanken er å sette kjelene på bordet, at alle skal smake på alt. Snakke om maten slik man gjør hjemme hos hverandre, sier Braathen.

Innerst i lokalet er et eget rom til utleie for hvem det skulle være. Konseptet skal være ambulerende: Interiørarkitekt Anette Godager innreder med loppismøbler, og etter en måned legges alt ut for salg. Hele tiden skal det være en vinylplatespiller og flatskjerm i lokalet.

– Her skal voksne menn, som ikke får lov til å spille plater hjemme lenger, eller Grand Prix-gjengen for den saks skyld, møtes for å spise god mat og kose seg som om man var i stuen til en venn.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.