Norges Bank, som forvalter Statens pensjonsfond utland, signerte i dag en kontrakt som vil gi fondet sin første eiendomsinvestering gjennom kjøpet av 25 prosent av The Crown Estates portefølje av eiendommer i Regent Street i London.

Regent Street er en av Londons mest kjente handlegater, og huser blant andre Apple, Burberry, Banana Republic og Hamleys. Eiendommene i porteføljen, som består av 113 bygg, er spredt over 39 kvartaler.

Kjøpet er tidligere annonsert, men i dag ble kontrakten endelig festet på papir og signert i London.

Startskudd for eiendom
Investeringen er på 4,2 milliarder kroner og er den første investeringen av mange innen eiendom.

Fremover skal Oljefondet handle eiendom for rundt 150 milliarder kroner. Fondet fikk nemlig i mars 2010 et mandat til gradvis å investere inntil 5 prosent av sine midler i eiendom.

- Ved å investere i eiendom sprer vi risikoen i fondet ytterligere. Eiendom er den største investeringsklassen etter aksjer og obligasjoner, og investeringene passer godt inn i fondets investeringsprofil, sa finansminister Sigbjørn Johnsen i forbindelse med beslutningen om å investere i eiendom.

Ved utgangen av 2010 besto fondet av omtrent 60 prosent aksjer og 40 prosent rentepapirer. Tanken er at investeringene i eiendom skal gi en viss beskyttelse mot høy prisvekst.

Partnerskapet vil gi fondet 25 prosent av Regent Street-porteføljens nettoinntekter, som i stor grad kommer fra utleie av butikklokaler og kontorbygg. Avtalen varer 150 år.

Oljefondsjef Yngve Slyngstad har tidligere vist til at eiendom regnes som en type investering som beskytter mot inflasjon.

- Det vil si at leieinntektene ofte er justert for inflasjon i fem år og deretter med generelle endringer i leienivå, som også kan inneholde en inflasjonsjustering. Sånn sett kan eiendomsinvesteringer sees på som en mulig sikring mot inflasjon, har Slyngstad sagt til DN.no tidligere.

Les også: Gaten som skal sikre sparepengene våre

The Crown Estate har siden 2002 arbeidet med å fornye og videreutvikle den populære handlegaten, som strekker seg fra Piccadilly Circus og forbi Oxford Street. Videreutviklingen av området ventes å fortsette.

– Vi er veldig fornøyd med å ha signert avtalen, og ser frem til et langt og fordelaktig partnerskap med The Crown Estate, sier Karsten Kallevig, sjef for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM).

Les mer: Nå eier du litt av denne eksklusive handlegaten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.