Store programvareselskaper med populære programmer som Adobe og Microsoft tapte i 2008 hele 53 milliarder dollar i potensielle salg, ifølge en undersøkelse.

Det er analyseselskapet IDC som har gjort undersøkelsen på oppdrag fra Business Software Alliance (BSA), en interesseorganisasjon for programvareselskaper som er aktive i jakten på programvarepirater.

Ifølge undersøkelsen er 41 prosent av all programvare i bruk i verden i 2008 piratkopier, en økning på tre prosentpoeng fra 2007. Denne ganske markante økningen skyldes i hovedsak økt tetthet av pc-er i vekstmarkedene India og Kina hvor mange har et avslappet forhold til hvor programvaren kommer fra. 15 prosent er gratis og fri programvare, mens 44 prosent er kjøpt på lovlig vis.

Verst i øst
I BRIC-regionen, som består av Brasil, Russland, India og Kina, er andelen piratkopiert programvare hele 73 prosent, ifølge undersøkelsen.

Georgia er det verste enkeltstående landet med hele 95 prosent ulovlig programvare, altså 19 av 20 programmer. USA har den laveste andelen med 20 prosent, og Norge ligger som nummer 15 på listen over landene med lavest andel piratkopiert programvare med 28 prosent. Det er én prosent ned fra året før for Norges del.

Undersøkelsen måler ikke bare nedlastet programvare, men også programvare installert på nye maskiner, salg over disk og på gaten og programvare man får med på kjøpet sammen noe annet.

I mange markeder er ulovlig salg over disk og på gaten av programvare et større problem enn nedlasting.

Riktig regnestykke?
Det er grunn til ta slike regnestykker over tapt salg med en klype salt. Det er svært vanskelig å vite hvor mange av de som har piratkopiert programvaren som faktisk ville kjøpt programvare som ofte koster mange tusen kroner per eksemplar. Men at piratkopiering medfører tap er det liten tvil om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.