Frank Schäffler kan torpedere Angela Merkels europlan, den tyske regjeringen og eurosonens langsiktige redningspakke, skriver Dagens Næringsliv.

Selv ønsker den tyske toppolitikeren bare å få Hellas ut av eurosonen raskest mulig.

Nå satser han i stedet på å presse viljen sin gjennom ved å forsinke, eller i beste fall fjerne, den langsiktige finansielle støtten til Hellas og andre euroland gjennom Den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM).

- Denne krisen er bygget på at enkelte medlemsland i EU har altfor mye gjeld. Fortsetter vi som i dag ved å tilby disse landene enda mer billige penger, så møter vi til slutt i veggen. Da ender det med inflasjon, trolig hyperinflasjon, og slutten på hele eurosamarbeidet, sier Schäffler til DN.

Til daglig sitter Schäffler i den tyske Forbundsdagen for partiet Fridemokratene (FDP) – mindretallspartner i kansler Merkels koalisjonsregjering.

Sprekkferdig ballong
Når Merkel reiser til EU-toppmøtet i morgen, er det blant annet for å prøve å samle støtte for ESM.

I motsetning til eurosonens krisefond EFSF, er ESM det langsiktige krisefondet som skal finansiere europeiske kriseland som Hellas.

Schäffler mener det bare finnes én vei ut av uføret:

– Vi må slippe luften ut av ballongen. Nå blir ballongen fullere av luft for hver dag som går. Og jo større ballongen blir, desto større blir smellet når den eksploderer. Vi må få inn en ventil.

Nå har FDPs rundt 60.000 medlemmer frist til tirsdag med å gi sin skriftlige stemme – for eller imot ESM, og dermed pålegge partiledelsen en mulig ny politikk, stikk i strid med linjen Merkel i dag fører.

For at avstemningen skal være bindende for partiledelsen, må 21.500 medlemmer stemme. Igår, syv dager før fristen gikk ut, hadde partiet mottatt 14.500 stemmer.

- Jeg tror jeg vinner frem, sier Schäffler til Dagens Næringsliv.

Les også: EU kan doble krisepakken

<b>- Euroen var dømt til å mislykkes</b>


Ulltveit-Moe tror Europa vil stagnere økonomisk i lang tid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.