Det er over ti år siden Jens P. Heyerdahl (69) gikk av som konsernsjef i Orkla, etter å ha regjert konsernet i mer enn 20 år.

Nå blir den tidligere Orkla-sjefen trist når han ser utviklingen i konsernet han bygde opp, skriver Dagens Næringsliv.

Skryter av Jebsen
Men Heyerdahl ville ikke svare på direkte spørsmål fra DN om hva han synes om de siste ukenes utvikling i Orkla.

I løpet av to uker har både konsernsjef Bjørn M. Wiggen og merkevaresjef Torkild Nordberg blitt skviset ut av selskapet. For seks år siden led Finn Jebsen, som i flere år fungerte som Heyerdahls høyre hånd, samme skjebne etter sterkt press fra nåværende styreleder og hovedaksjonær Stein Erik Hagen.

Men på et seminar i Trondheim tirsdag med overskriften «Hvem skal eie norsk industri?» ble det til at Heyerdahl kommenterte indirekte likevel:

– Finn Jebsen er sitert flere ganger her i dag. Jeg kan da tilføye at han er ordentlig, han er dyktig og så pleier jeg å tilføye at han er rimelig hyggelig, men ikke mer enn rimelig hyggelig, sa Heyerdahl, noe kryptisk, fra talerstolen.

– Men hva tenker du om det som skjer i Orkla, ville møtelederen vite.

– Jeg vil oppsummere det med ett uttrykk: Det er trist å observere, svarte Heyerdahl.

Som en formann i borettslaget
Selv benyttet han sine tilmålte minutter på podiet til blant annet å høvle over Folketrygdfondet og måten fondet praktiserer sitt eierskap i norske selskaper. Han kritiserer Folketrygdfondet for å rekruttere for dårlige folk til styret,

Finn Jebsen har tidligere kritisert Folketrygdfondet, som er nest største aksjonær i Orkla og medlem av valgkomiteen, for å ta for lite ansvar for styringen av Orkla, og for tilsynelatende å være enig med Stein Erik Hagen i ett og alt.

Heyerdahl sammenlignet igår leder av Folketrygdfondet, Olaug Svarva, med en formann i borettslaget som bare er opptatt av om det er ro i blokka, og ikke bryr seg hva som skjer i naboleiligheten:

Til kritikken fra Heyerdahl sier sjefen for Folketrygdfondet følgende:

– Synspunktene på Folketrygdfondets eierskapsutøvelse som vi får referert her, er blitt fremført tidligere og bunner nok i ulikt syn på Folketrygdfondets rolle, sier Olaug Svarva til DN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.