- Det amerikanske folket fortjener å få fullt innsyn og alle detaljer umiddelbart, sa Clinton på en pressekonferanse fredag. Hun ba FBI forklare hva det er de etterforsker med en eneste gang.

- La oss få det ut, sier hun.

FBI konkluderte i sommer med at Clinton ikke skulle rettsforfølges for å ha brukt en privat epostserver da hun var utenriksminister, og i juli la USAs justisminister Loretta Lynch saken vekk. Da hadde etterforskningen pågått ett år. Men fredag tok saken en ny vending da FBI-sjef James Comey opplyste at de har fått kjennskap til nye eposter som kan være relevante for etterforskningen.

- I forbindelse med en ubeslektet sak har FBI fått kjennskap til eposter som synes relevante for etterforskningen, skriver Comey. Clinton påpeker at FBI-sjefen er klar på at han ikke vet om de nyoppdagede epostene er viktige eller ikke.

- Jeg er overbevist om at de vil uansett ikke forandre FBIs konklusjon fra juli, sier hun.

FBI kritisert for tidspunktet

Senator og demokrat Dianne Feinstein mener FBIs brev er spesielt problematisk fordi det etterlater så mange ubesvarte spørsmål.

- Uten å vite hvor mange eposter som ble skrevet, hvem som skrev dem, når de ble skrevet eller hva de handler om, er det umulig å mene noe fornuftig om den nye utviklingen, sier hun.

- FBI har historisk sett vært ekstremt forsiktige rett før valgdagen for å unngå å påvirke resultatene. Dagens brudd med denne tradisjonen er skrekkelig, mener hun.

I en epost til sine ansatte fredag kveld forsvarer Comey sin beslutning om å gå ut offentlig.

- Selvsagt, vi forteller vanligvis ikke Kongressen om pågående etterforskning, men her føler jeg meg forpliktet til å gjøre det fordi jeg har gjentatte ganger har sagt de siste månedene at etterforskningen var ferdig. Jeg mener også at det ville være å villede det amerikanske folket hvis vi ikke supplerer med ny informasjon, skriver han.

Gleder Trump

Clintons rival Donald Trump gleder seg over funnet av epostene og håper det nå blir tatt ut tiltale mot Demokratenes presidentkandidat.

- Kanskje hun endelig vil bli stilt til ansvar, sa Trump til jublende tilhengere på et valgkampmøte i New Hampshire etter at nyheten ble kjent.

Trump har lenge angrepet Clinton for hennes bruk av epostserveren. Saken viser at hun ikke er egnet til presidentvervet og at hun i stedet bør dømmes til fengsel, mener Republikanernes presidentkandidat.

- Jeg har stor respekt for at FBI og justisdepartementet viser vilje og har mot til å rette opp den forferdelige feilen de har gjort, sa Trump.

Børsen falt

Da funnet av de nye epostene ble kjent fredag, falt aksjekursene på børsen i New York. I løpet av kort tid hadde de viktigste indeksene sunket om lag 1 prosent.

- Dette er virkelig spektakulært. Markedets refleksjon gjenspeiler muligheten for at Trump vil vinne presidentvalget, sier Chris Low fra selskapet FTN Financial til nyhetsbyrået AFP.

Les mer om saken her: FBI gjenåpner etterforskningen av Clinton

Trumps valgkampsjef: - En god dag for oss ble akkurat litt bedre

Epostene: - Stammer fra sex-etterforskning  

 

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.