Fredag var det 20 år siden Wall Street kollapset. At det var jubileum for dagen som ble kalt Black Monday satte på ingen måte sitt preg på Oslo Børs.

Les også: Den svarteste dagen

Oslo Børs startet friskt, godt hjulpet av en rekordhøy oljepris. Oppgangen varte ved frem mot ettermiddagen, før markedet brått snudde nedover. Til slutt endte Oslo nærmest uendret.

Uken sett under ett falt hovedindeksen tilbake 1,7 prosent.

Fredag dominerte Yara vinnerlisten, mens Ementor pent måtte ta plass blant taperne.

Kursutslagene i begge aksjene skyldes henholdsvis solide og skuffende kvartalsrapporter.

Rett ned for Ementor
Den nye Ementor-sjefen, Clous Hougsen, hadde store sko å fylle da han tok over etter Jo Lunder. Lunder banket alle med sin siste resultatfremleggelse, og har ledet selskapet gjennom en formidabel snuoperasjon.

Tallene Hougsen presenterte fredag innfridde imdlertid ikke, og skuffer både på omsetning og resultat etter at flere av de norske it-selskapene har innfridd og vel så det de seneste dagene.

Les også:

"Resultatene var stort sett på linje med våre estimater, og vi venter ikke å gjøre store endringer", skriver analytiker Sjur Malm i SEB Enskilda i en oppdatering.

Han mener at de sterke resultatene for selskapets virksomhet i Norge tydelig belyser Ementors plattform.

"I 2007 er det fortsatt mulig for selskapet å levere svake resultater i ett området, men fortsatt nå konsensustall", skriver Malm.

Det er spesielt tallene for den svenske virksomheten som skuffer markedet. Det er også ventet at den svake utviklingen her vil fortsette i det korte bildet.

- Flere kommer til å måtte nedjustere salgsestimatene. Sverige kommer til å tynge marginene, og Norge og Danmark må dra lasset. Jeg synes imidlertid ikke rapporten var så ille. Aksjen har samtidig steget bra den seneste måneden, sier en analytiker til TDN Finans.

Aksjen endte til slutt ned 9,26 prosent til 49,00 kroner, omsatt for 135 millioner kroner.

Yara til topps
Gjødselselskapet Yara hadde en langt hyggeligere dag enn Ementor etter at Torleif Enger la frem tredjekvartalstallene for selskapet han er sjef for. Analytiker Henrik Sinding i Carnegie mener Yara-rapporten var en "kanonrapport".

- Det sterke resultatet kommer hovedsakelig fra en sterk etterspørsel innenfor alle gjødselmarkedene som gjør at selskapet kan øke prisene og dermed også marginene. I tillegg rapporterte selskapet energikostnader som var rundt 100 millioner lavere sammenlignet med guidingen fra forrige kvartalsrapport, sier Sinding til TDN Finans.

Les også: Solid fra Yara

Yara endte solid i pluss, opp 5,53 prosent til 186,00 kroner. Gødselsselskapet ble omsatt for 1,7 milliarder kroner.

CanArgo-ras
Lille CanArgo ble dagens definitive børstapere etter at oljeselskapet ikke greide å finne drivverdige funn på Kumisi-brønnen i Georgia.

I midten av september meldte selskapet at de ikke hadde funnet indikasjoner på flyt under testing av Kumisi 1-brønnen, mens det bare en måned tidligere hadde blitt meldt om gass der.

Les også: CanArgo-aksjen stuper

Aksjen har falt nesten 65 prosent hittil i år, etter at dårlige nyheter har stått i kø. I sommer var CanArgo ikke langt unna konkurs. For å betale tilbake gjeld så selskapet seg nødt til å selge unna aksjer i Tethys Petroleum. CanArgo trakk dette salget etter at de hadde funnet gass på Kumisi 1-brønnen.

Nå spørs det hva selskapet skal gjøre med den voksende gjeldsbyrden, noe det ser ut til at markedet også lurer på.

Aksjen stupte 11,62 prosent til 3,65 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,11 prosent til 496,85 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 14,8 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.