Mama mia! Italia må sette opp farten hvis landet skal unngå å havne i samme situasjon som Irland, Portugal og Hellas, skriver business.dk.

Det tok nemlig i gjennomsnitt 16 dager fra renten i Irland, Portugal og Hellas oversteg 6,5 prosent, til landene måtte kaste inn håndkledet og be om hjelp.

Mandag morgen passerte renten på 10-årige italienske statsobligasjoner 6,5 prosent for første gang. Tirsdag morgen noteres renten til 6,59 prosent.

Det er ifølge avisen slående likheter hvis man ser på hvordan rentene utviklet seg frem til de tre kriselandene i EU måtte gi opp å hente penger i obligasjonsmarkedet og i stedet be EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det Internasjonale pengefondet (IMF) om lån.

Kan tippe over
Analytiker tror Italia snart tipper over kanten.

Italia er eurosonens tredje største økonomi med en samlet statsgjeld på over 1.900 milliarder euro.

- Jag vet ikke om syv prosent er den øvre grensen, eller om det er 6,9 prosent eller 7,25 prosent. Men jeg vet at Italia ikke kan fortsette med den slags avkastning, sier Gabriel Stein, direktør hos Lombard Street Research i London, til Wall Street Journal.

Full stopp i økonomien
Det tok 40 dager fra renten i Italia nådde 5,5 prosent til den passerte seks prosent 28. oktober. Og allerede ni dager senere var den på 6,6 prosent.

Italia må refinansiere gjeld for 37 milliarder euro allerede i år, og over 300 milliarder euro neste år. Italia betaler i gjennnomsnitt 4,15 prosent rente på dagens gjeld.

- Det er akutt behov for reformer, for det har stått helt stille i mange år, sier euro-analytiker Anders Møller Lumholtz til business.dk.

Melllom 2000 og 2010 er det bare Haiti og Zimbabwe som har hatt lavere økonomisk vekst enn Italia.

Les også: Berlusconi avviser rykter om avgangItalia-kollaps kan bli alle krisers mor

- Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.