Kinas største svineprodusent Shuanghui International er villig til å betale 4,7 milliarder dollar (28,5 milliarder kroner) for amerikanske Smithfield Foods, som er verdens største produsent av svinekjøtt.

Blir kjøpet godkjent av Kongressen i USA, vil det være første gang et kinesisk selskap får lov til å kjøpe opp et børsnotert amerikansk selskap, skriver Aftenposten.

Og alt tyder på at kjøpet får politikernes velsignelse, før den endelige avgjørelsen skal tas av en tverrdepartemental komité i finansdepartementet, som vurderer alle utenlandske investeringer i USA som berører landets strategiske interessser.

I flere år har USAs folkevalgte nektet kinesere å kjøpe selskaper som kontrollerer naturressurser eller avansert teknologi.

Flere er også kritisk til dette oppkjøpsforsøket. De frykter blant annet for matvaresikkerheten, og at verdifull produksjonsteknologi skal forsvinne til Kina.

Smithfield har 46.000 ansatte, og selskapets ledelse har forsikret om at både de ansatte og ledelsen i selskapet fortsatt vil være amerikanske etter et eventuelt oppkjøp.

Les også på DN.no i dag:

<b>Veksten dabber av i Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.