- Oppdadert sak, først publisert 22.03 søndag -

Toppsjef Lloyd Blankfein i Goldman Sachs – ansett som det smarteste og mest lønnsomme meglerhuset på Wall Street beundrer oljefondet, fremgår av et intervju i Dagens Næringsliv mandag.

- Oljefondet er en av de mest profesjonelle investorene jeg kjenner. Jeg beundrer dem,og det gjør resten av verden også. Det er en fantastisk organisasjon, sier Blankfein til DN.

Dokumenter som ikke tidligere er omtalt i Norge, kaster lys over hvordan Goldman Sachs hjalp oljefondet inn i Kina.

I 2012 fikk Goldman Sachs som eneste meglerhus i oppdrag å hente nesten ti milliarder kroner i frisk kapital til kinesiske China Pacific Insurance Group. Meglerhuset valgte å henvende seg direkte til statsfondene i Norge, Singapore og Abu Dhabi, som verdens største fond i sitt slag.

Goldman Sachs har tidligere bistått staten i forbindelse med børsnoteringene av Telenor og Statoil.

Største investering
I meglerhusets årsrapport, hvor transaksjonen omtales over tre sider, kalles avtalen en «betydelig seier for alle parter». Investeringen var «blant de største» fondene «noensinne» hadde gjort i Kina.

Med en markedsverdi på 4,9 milliarder kroner ved nyttår var dette oljefondets største investering i Kina.

– Dere er heldige og velsignet. Det hadde vært hyggelig å ha samme statsformue som dere, sier Blankfein og ler.

Oljefondet opplevde ifjor høst å bli stengt helt eller delvis ute fra viktige vekstmarkeder som Kina.

– Vi kan i utgangspunktet ikke investere i kinesisk valuta. Det finnes noen muligheter i Hong Kong, men det er et lite marked hvor vi kun kan investere små beløp. Kina utgjør snart 12 prosent av verdens bnp. Det betyr at vi skal ha store midler inn i Kina. Det er et tankekors og en utfordring, sa Slyngstad til DN på senhøsten.

Oljefondet er bedt om å bidra til denne artikkelen, men sier det ikke vil kommentere enkeltselskaper eller forretningsrelasjoner. I en epost skriver presseavdelingen at fondet setter pris på å bli sett på som en profesjonell investor.

Les også: Kritiserer oljefondet: - Ingen profesjonelle investorer ville turt å ha en slik fordeling


<b>Slik slår han markedet</b>

Les mer om avtalen og hele intervjuet med Lloyd Blankfein i Dagens Næringsliv mandag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.