- Det er ingen tvil om at mange bedrifter er desperate. Behovet for ingeniører er enormt, og det vil ikke bli mindre i årene som kommer, sier Almedina B. Jahre, Eures Manager i Nav.

I disse dager går Nav Eures til utlandet for å hente inn kvalifisert arbeidskraft.

Kampen om de få ingeniørene som finnes er knallhard, og flere av de største ingeniørbaserte selskapene i Norge signaliserer at de trenger flere ingeniører. Mange ingeniører. Noen av dem går utradisjonelt til verks for å sikre seg den arbeidskraften de må ha.

Les mer: Desperate etter ingeniører

For Norge mangler tusenvis av ingeniører: I dag utdannes det bare halvparten så mange ingeniører som Norge trenger. Årlig utdannes litt over 3000, mens det ifølge en bedriftsundersøkelse Nav utførte i 2010 mangler 6310 ingeniører i Norge.

Internasjonalt nettverk
Dermed pusser Nav nå støv av et tidligere vellykket prosjekt:

- Vi kommer til å kartlegge tilgangen på kvalifisert arbeidskraft gjennom det store internasjonale nettverket av rundt 900 Eures-rådgivere. Dette nettverket har vi brukt med stort hell tidligere, forteller Almedina B. Jahre til DN.no.

I 2007 og særlig 2008 var det nemlig også stor mangel på ingeniører i Norge.

- Da gjorde vi det samme som vi gjør nå: Vi kartla tilgangen på ingeniører i andre europeiske land og arrangerte en rekke jobb- og rekrutteringsmesser i land som Portugal, Sverige, Island, Polen, Malta, Spania, Tyskland og Frankrike. Mange norske bedrifter var med på rekrutteringsturer - noe som førte til flere hundre ansettelser, sier Jahre.

Ber om hjelp
Store ingeniørbedrifter innen offshore og maritim sektor har allerede vært i kontakt med Nav og signalisert at behovet for å rekruttere ingeniører er veldig stort. Én aktør alene kan ha behov for over 2000 ingeniører, ifølge Nav Eures.

I februar var rundt 1,2 prosent eller 2600 ingeniører og IKT-folk meldt ledige i Norge. Det er under halvparten av gjennomsnittet i alle yrker.

Den siste bedriftsundersøkelsen som Nav publiserte i desember viste at forventet behov hos arbeidsgiverne var rundt 6000 ingeniører og sivilingeniører.

- Med andre ord er behovet så stort at det umulig kan dekkes gjennom det norske markedet, bemerker Almedina B. Jahre.

Rigger opp jobbmesser
Allerede i mai er planen å rigge opp jobbmesser i utlandet, fortrinnsvis i Portugal, og invitere norske bedrifter på rekrutteringsjakt nedover. Nav Eures kan også tilby kurs i flerkulturelt arbeidsmiljø for å bedre integreringen når ansatte er vel på plass i Norge.

Men selv om prosjektet var vellykket sist, betyr ikke det at man er garantert suksess i år, understreker Almedina B. Jahre.

- Situasjonen er ikke helt den samme. Arbeidsledigheten er nå så høy ute i Europa at det kan vise seg at spisskompetansen vi trenger her i Norge blir i det landet den befinner seg. Jeg tror det bare vil bli en større og større utfordring å få tak i nok ingeniører - for konkurransen om de beste hodene hardner til. På sikt må vi nok derfor utvide området vårt og kartlegge tilgangen på kvalifisert arbeidskraft også i land langt utenfor Europa, sier hun.

- Hva med egne skoler?
Hun mener bedriftene må tenke nytt og innovativt for å få tak i nok folk i årene fremover:

- Jeg lurer på hvordan bedriftene vil løse rekrutteringsutfordringen. En løsning kan være å opprette egne skoler for å sikre seg fremtidens arbeidskraft. Da kan de plukke talentene selv og skreddersy utdanningen. Dét er en del av fremtiden, slik jeg ser det, sier Almedina B. Jahre.

Les også: Her får du lettest jobb i 2011

<b>Slik får du jobbene som aldri utlyses</b>

<b>- Arbeidspress er sunt!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.