Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten i ro på 2,0 prosent.

Renten har ikke vært hevet siden mai 2010. Samtlige av økonomene TDN Finans hadde snakket med på forhånd ventet uendret rente.

Men neste renteøkning rykker stadig nærmere, og rentebanen økes nå for første gang på ett år.

- Renten vil med stor sannsynlighet bli hevet i enten mai eller juni, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på pressekonferansen i Norges Bank onsdag.

 

Raskere enn vi har sett for oss
Han ser for seg at styringsrenten vil ligge på 2,75 prosent ved utgangen av året.

- Normaliseringen av renten vil komme litt raskere enn vi så for oss i forrige pengepolitiske rapport.

Ifølge den oppdaterte rentebanen ser Norges bank for seg et rentenivå på 3,92 prosent ved utgangen av 2012, det vil si fem renteøkninger på 0,25 prosentpoeng i løpet av 2012.

Nyhetsbildet har vært preget av de dramatiske og tragiske begivenhetene i Japan, situasjonen i Nord-Afrika og gjeldssituajsonen i Europa, peker Qvigstad på.

Flere og flere analytikere har skjøvet renteoppgangen frem i tid, men tror at renteoppgangen vil komme raskt når den først kommer. Økte renteforventninger ute og en sterkere kroner er blant argumentene makroøkonomene har trukket frem som taler for renteoppgang.

Sterkere krone
Også Qvigstad peker på at renteforventingene ute har kommet opp, samtidig som at veksten i råvareprisene har vært høy.

- Kronekursen har vært sterkere enn vi la til grunn i forrige Pengepolitiske rapprt. Men styrkingen av kronen kan neppe forklares av endringer i rentedifferansen; vi tror at styrkingen i kronen skyldes den høye oljeprisen, sier Qvigstad, og legger til:

- Vi tror at dette vil normaliseres over tid, og at kronen vil svekkes svakt gjennom året.

Derfor er ikke høy kronekurs et viktig nok argument for å holde på renteoppgangen. Også veksten i boligprisene og konsumet har tiltatt, som gjør at Norges Bank ønsker å gardere seg mot risikoen for ubalanser i fremtiden. Dermed kan renteoppgang gi Norges Bank en slags bobleforsikring:

- Rentene har vært lave lenge. Vi ønsker en forsikringspremie mot ubalanser, og ønsker å forsikre oss om at vi har den riktige balansen, sier visesentralbanksjefen.

Litt skuffet
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank, som lenge har vært blant de økonomene som har argumentert sterkest for en renteheving, måtte igjen se seg skuffet av Norges Bank.

 

Han er imidlertid positivt overrasket over at Norges Bank jekker opp rentebanen for første gang på ett år.

- Rentebanen er hevet litt mer i 2012 enn det vi har regnet med. Slik vi ser det for oss nå så sikter de mot 2,75 prosent ved utgangen av året, og fire prosent ved utgangen av neste år; altså tre økninger i år og fire økninger neste år, sier Jullum til DN.no.

Han peker på at det er en litt høyere oppjustering enn det de hadde i oktober, og litt over Fokus Bank sitt anslag.

- Den evinnelige diskusjonen
Jullum tror det er ett hundre prosent sikkert at neste renteheving kommer i mai eller juni, men han tror mest på at rentehevingen kommer i mai.

- Jeg har sagt tidligere at jeg har syntes renten kanskje kunne ha vært litt høyere allerede. Det er jo den evinnelige diskusjonen om hva som er den største risikofaktoren her. Men basert på det de har sagt tidligere så holder vi en knapp på at renteøkningen kommer i mai nå. Ser man på vekstanslagene deres for norsk økonomi og global økonomi, så vil de i hvert fall ikke for høyt, sier Jullum, og legger til:

- Som vi ser det nå, så er nøkkeltallene og den underliggende veksten mye sterkere, slik at når de kommer til mai så bestemmer de seg for å sette opp renten, sier Jullum.

Les også:

<b>- Betydelig høyere rente ikke langt unna</b>

<b>Kronen på vippen</b>

<b>- Boligprisene blir en joker</b>

<b>- Ikke få panikk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.