Dokumenter fra Oslo Børs viser at den kurdiske oljeministeren sto bak kjøpet av 43 millioner aksjer for 175,5 millioner kroner i DNO International i oktober 2008. Dette tilsvarte nær fem prosent av de utestående aksjene i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Dr. Ashti A. Hawrami har en rekke ganger uttalt seg om DNOs muligheter til å få en eksporttillatelse, og har selv bidratt til betydelige kurssvingninger i aksjen.

Oslo Børs mener at DNO bevisst har forsøkt å hemmeligholde oljeministerens rolle i den spesielle transaksjonen.

Gransket
10. oktober ifjor solgte DNO International 43 millioner av selskapets egne aksjer til en til nå ukjent kjøper. I nesten ett år har Oslo Børs krevd at DNO skal offentliggjøre navnet på kjøperen, og har ilagt selskapet straffegebyr.

Igår ettermiddag stadfestet Børsklagenemden et overtredelsesgebyr til DNO International på nesten én million kroner fordi selskapet ikke har oppfylt opplysningsplikten overfor Oslo Børs.

«Særlig grovt er det at selskapet unnlater å opplyse om sin kontakt med Dr. Ashti Hawrami i forkant av transaksjonen» skriver klagenemdnen i sitt vedtak.

Kjente ikke til kjøperen
DNO fremholder overfor Dagens Næringsliv at Hawrami bare var en mellommann/formidler og at selskapet ikke kjente til den faktiske kjøperen.

Men i en epost av 10. oktober 2008 anviser Eide navnet på både megler og meglerhuset ABG Sundal Collier for den forestående transaksjonen. Mailen innledes med «Dear Dr. Ashti», og er underskrevet av Helge Eide. Deretter gjennomføres transaksjonen. Ifølge banken HSBC var ordren plassert av Hawrami, klienten var ministeriet for naturressurser som Hawrami leder. Totalt overførte dermed Hawrami 175,5 millioner kroner for aksjene.

Samtidig har DNO international hele tiden hevdet at det ikke har vært kjent med hvem den egentlige kjøperen var.

De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) er svært sentrale i DNO Internationals forsøk på å få en eksporttillatelse for oljen selskapet produserer i Kurdistan. Denne eksporttillatelsen er avgjørende for hva DNO International tjener på sin lisens.

Har uttalt seg positivt
Hawrami har selv flere ganger uttalt seg positivt om DNOs muligheter til å få eksportere olje. I mai i år steg DNO International 18,9 prosent til 7,37 kroner på Oslo Børs etter at Hawrami uttalte at Kurdistan ville begynne oljeeksport på rundt 60.000 fat olje per dag fra Tawke-feltet 1. juni.

«Børsen legger til grunn at en fornuftig investor sannsynligvis vil benytte det faktum at en minister for naturressurser i Kurdistan har kjøpt i underkant av fem prosent av aksjene i selskapet som en del av grunnlaget for egen investeringsbeslutning», heter det i kjennelsen fra Oslo Børs.

Børsklagenmnden fastslo imidlertid igår at DNO ikke har vært kjent med hvem den endelige kjøperen var, og at det ikke kan ilegges gebyr for brudd på innsidebestemmelsene. Men Børsklagenemnden er enig med Oslo Børs i at DNO ikke har oppfylt opplysningsplikten overfor Børsen.

Les også: DNO-gebyr opphevet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.