Historien om Holta-familiens formuesvekst er en historie om familiefeider, fantastisk timing, nøysomhet og et langsiktig eierskap som får selv Tharald Brøvig til å minne om en kortsiktig aksjespekulant.

– Nå runder jeg aksjeverdiene flott opp til 2,5 milliarder. I prinsippet har det vært «buy and hold». Filosofien har vært den – som min gamle onkel pleide å si – at vi investerer i gjeldfrie selskaper der årets utbytte er opptjent før påske, sier Aubert.

Auberts gamle onkel Thorvald Holta la grunnlaget for gigantformuen ved å kjøpe det han kom over av Union-aksjer etter krigen. Aksjene fikk hans onkel for en slikk og ingenting. Slik har det stort sett vært siden. Familien har «truffet planken» gang på gang.

Aksjemeglere
Også aksjemeglerne har funnet ut at det forvaltes milliarder herfra.

– Vi lytter til det meglerne sier når de ringer, men 90 prosent lar vi gå inn det ene øret og ut det andre. De er ensidig fokusert på kommisjoner. Av og til foreslår de forretninger som de selv ikke forstår bæret av, sier Aubert til DN.

Røkke
Aubert begynner og snakke om Kjell Inge Røkke. Aubert solgte seg ut av Kværner like etter jul.

– Jeg gidder ikke være med lenger. Det er veldig komplisert, og jeg har en mistanke om at ikke engang Røkke selv overskuer kompleksiteten i sin egen forretning. Hele «set-up-et» er altfor komplisert for noe kristent menneske å holde orden på. Alle Røkkes minoritetsaksjonærer er løst ut etter tur, og det er ingen av dem som er lykkelige. Jeg vil ikke si noe stygt om noen, men jeg kan si at jeg er lettet og glad over at vi slipper å beskjeftige oss med den biten der.

Ingen alder
Aubert runder 75 år neste år, men i Holta-familien er det ingen alder.

– Min gamle onkel Thoralf ble 103, min mor 101 og hennes søstre nesten 100. Onkel Thoralf var styreformann i disse selskapene til han var 95. I hvert fall til han var 85 gjorde han en utmerket jobb, sier Aubert. De heteste kandidatene til å overta den dagen det blir nødvendig er sønnen Georg Aubert og nevøen Georg Kervel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.