En ny enebolig i Hong Kong vil slå alle tidligere prisrekorder med verdens høyeste kvadratmeterpris. Det forventes at en kinesisk kjøper vil bla opp for å sikre seg eiendommen på «The Peak».

Victoria Peak i Hong Kong har siden 1860-tallet vært blant de mest ettertraktede – og dyre - områdene i Hong Kong. Utsikten er upåklagelig fra de beste tomtene. Det er sjelden det legges ut boliger til under 300 millioner kroner.

Forventer prisrekord

Nå vil tidligere prisrekorder bli slått i Hong Kong. Eiendomsselskapet Sun Hung Kai Properties har nettopp ferdigstilt Twelve Peaks-prosjektet og lagt ut de første boligene. «House no. 1» har et boareal fire soverom, en terrasse, svømmebasseng og carport for to biler.

Dette er ikke et palass, men en bolig med høy standard fordelt over 433 kvadratmeter. Prisen er satt til 819,1 millioner Hong Kong-dollar (660 millioner kroner), noe som gir en kvadratmeterpris på vel 1,5 millioner kroner.

- Interiørdekorasjon av huset tilsvarer nesten ti prosent av salgsprisen. Dette vil nok bli det dyreste huset i verden – målt i kvadratmeterpris – hvis vi oppnår denne prisen, sier viseadministrerende direktør Victor Lui Ting hos eiendomsselskapet til South China Morning Post.

AVSALG. Utenlandske kjøpere får tre prosent rabatt, for å motvirke en spesiell eiendomsskatt. Foto: Alex Ogle, AFP / NTB scanpix
AVSALG. Utenlandske kjøpere får tre prosent rabatt, for å motvirke en spesiell eiendomsskatt. Foto: Alex Ogle, AFP / NTB scanpix (Foto: Afp)
 

Astronomisk høy pris

Den billigste boligen i Twelve Peaks-prosjektet selges for 317 millioner kroner. Eiendomsselskapet Sun Hung Kai Properties kjøpte landområdet på rundt fire mål for 1,5 milliarder kroner – en rekord i 2006. Det bygges 12 boliger på tomten.

- Det er ikke overraskende at det selger for en astronomisk høy pris tatt i betraktning av den begrensede tilbudet på «The Peak». Dette er en investering i en klasse for seg selv. Det er et attraktivt tilbud for kinesere på fastlandet som ser på muligheter for å plasser penger utenfor Kina, sier analysesjef David Ji hos eiendomsselskapet Knight Frank til Bloomberg.

Myndighetene i Hong Kong har innført en spesiell eiendomsskatt som er rettet mot utenlandske kjøpere for å holde spekulanter unna. Utenlandske kjøpere vil få en rabatt på tre prosent som delvis vil gå til å betale denne skatten.

- De prøver å tiltrekke seg kjørere fra det kinesiske fastlandet isteden for lokale kjøpere. Enkelte fastlandskinesere jakter på slike ting – de største eller dyreste husene, sier analysesjef Joanne Lee hos Colliers International til nyhetsbyrået AFP.

Dyrere enn New York

Det er ikke bare i toppsjiktet av eiendomsmarkedet det settes nye prisrekorder i Hong Kong. Juli-statistikkene viser at prisene fortsetter å øke. Rekorden fra mai i år ble slått i juli. Eiendomsprisene har steget med 12,7 prosent det siste året.

Prisen for en treroms leilighet er den tredje høyeste i verden i Hong Kong – kun slått av Monacao og London, etterfulgt av Singapore, Moskva og New York, ifølge Global Property Guide.

Mange eksperter mener at eiendomsmarkedet er en boble som kan sprekke.

- De siste 20 årene har eiendomsmarkedet i Hong Kong opplevd kraftige opp- og nedturer. Det er ikke veldig sunt, sier analysesjef Wong Leung-Sing hos Centaline Property i Hong Kong til Wall Street Journal.

Den forrige rekorden i Hong Kong ble satt for to år siden da en 600 kvadratmeter stor leilighet i et kompleks tegnet av den prisbelønte arkitekten Frank Gehry ble solgt for 470 millioner Hong Kong-dollar (380 millioner kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 

  Ramadan-rush til Londons luksusstrøk

Trente på seg livstruende diagnose

- Ikke sannsynlig med et rentekutt i september