Myndighetene i Hongkong hadde gitt tillatelse til møtet i Victoria Park, men ikke til at demokrati-tilhengerne får marsjere i gatene. Flere tusen demonstranter trosset imidlertid både forbudet og tett regnvær og begynte å marsjere fra den stappfulle parken.

– Vi håper at det ikke blir noen kaotiske situasjoner i dag. Vi håper vi kan vise verden at folket i Hongkong kan opptre helt fredelig, sier Bonnie Leung, en av arrangørene.

– Hvis Beijings og Hongkongs taktikk er å vente på at bevegelsen vår dør, så tar de feil, vil kjempe videre, legger han til.

Demonstrantene krever blant annet at regjeringssjefen i Hongkong Carrie Lam går av, demokratiske valg og en granskning av politivold.

Søndagens protest arrangeres av Civil Human Rights Front, som har vært den drivende kraften bak protestene som i juni og juli har fått hundretusener av hongkongkinesere til å marsjere i gatene.

Frykter hardere grep

Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president.

Hverken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.

Kinesiske myndigheter har den siste tiden skjerpet tonen overfor demonstrantene og stemplet dem som en voldelig utgruppe med «terrorist-lignende» fremgangsmåter. Frykten for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte territoriet, har samtidig økt.

Negativ pressedekning

I Kina er dessuten statskontrollerte medier fulle av artikler, bilder og videoer som gir et svært negativt bilde av demonstrantene.

Ti uker med demonstrasjoner har ført til økonomisk krise i Hongkong. Også i andre land har pressedekningen ofte vært preget av bilder av svartkledde demonstranter som bygger barrikader og kjemper mot politiet innhyllet av tåregass.

Tirsdag oppsto en situasjon som flere aktivister senere har beklaget: To menn ble banket opp på flyplassen i Hongkong etter å ha blitt anklaget for å være kinesiske spioner.

Bildene var ikke god PR for protestbevegelsen. I Fastlands-Kina hylles mannen det gikk verst utover, som en helt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.