Klokken er 09 en morgen midt i den travleste turistsesongen, og vi vandrer hvileløst rundt i den store buffetrestauranten på Hotel Union på leting etter et ledig frokostbord for to.

Håndskrevne kort merket «reservert» står på alle de populære bordene ved vindusrekken, der den smellvakre utsikten over Geirangerfjorden kan ta pusten fra de aller fleste. Rundt i lokalet svirrer et stort antall servitører og rydder av og på bord – til lunsj, ser det ut som. Men alle bordene som er ferdig oppdekket til frokost er bord for minst åtte-ti personer. På småbordene står fortsatt frokostrestene til par og enkeltpersoner som allerede har reist videre.

Til tross for en fem-ti-minutters jakt på et passende bord, blir vi ignorert av alle servitørene, som tydeligvis er mest opptatt av å forberede restauranten til neste måltid.

– Hallo, er det noen som ser meg? får man lyst til å rope.

Det ender med at vi må dekke bordet selv med bestikk og servietter og feie bort noen brødsmuler fra den hvite duken med håndflaten for at det skal se noenlunde hyggelig ut.

Hotel Union har et historisk sus over seg, og kanskje Norges mest spektakulære hotellbeliggenhet.

Julie og Karl Mjelva kjøpte hotellet i 1899. Siden er det utvidet og ombygd flere ganger.

Det som sto igjen av det opprinnelige trehotellet ble fjernet i 1979. Senere er hotellet utvidet, med en moderne kurs- og konferanseavdeling, svømmebasseng, ny toppetasje med 13 suiter, veteranbilutstilling, nattklubb, spa-avdeling og stadig nye tilbud inne og ute.

I dag er det Monja og Sindre Mjelva som er vertskap i fjerde hotellgenerasjon, og hotellet består av i alt 197 rom, hvorav 17 suiter. Flere av rommene har fjordutsikt.

Hagen «på taket», der man også kan spise lunsj, rett ved siden et mindre utendørs, oppvarmet og ekstremt Instagram-vennlig svømmebasseng, er et fantastisk område når solen skinner. Også det store innendørsbassenget med kjempeutsikt står til terningkast seks – minst. Men panoramautsikt, supre utendørsfasiliteter og historikk i veggene er dessverre ikke nok når servicen ikke når opp. I tillegg er hotellet slitt både her og der.

Vi skjønte fort at her bør du være del av en større gruppe for å få den servicen du fortjener. Som alenereisende eller par blir du fort ignorert. Og det står neppe på bemanningen, for det ser ut til å være nok folk som jobber på hotellet.

Men i stedet for å forberede seg på lunsjen midt i frokosttiden, bør servitørene konsentrere seg om å rydde av bord og dekke på nye – til nye frokostgjester. For det viste seg raskt at de «reserverte» utsiktsbordene allerede var forlatt da vi dukket opp til frokost. Det så bare ikke slik ut, siden ingen servitører tok seg bryet med å rydde.

Når vi først gikk for å plukke av buffetfrokosten, kom derimot smilet raskt på plass igjen: Et svært godt utvalg varme og kalde retter, mye basert på gode lokale råvarer av kjøtt og fisk. Her var egen omelett-stasjon, egg, bacon og kjøttboller, et stort utvalg frukt, juicer og brødsorter og en egen liten buffet for ulike typer matintoleranser.

Hotel Union Geiranger er hverken moderne eller minimalistisk, og det skal det heller ikke være. Selv om noe av interiøret både i lobbyen, restaurantene og på rommene er litt gammelmodig og også slitt, er det en helhetlig stil med tunge møbler og nøytrale farger som skal stå til naturen hotellet omgis av. En oppgradering av standarden hadde likevel gjort seg.

Innendørsbasseng med direkte tilknytning til en terrasse med utsikt over Geirangerfjorden.
Innendørsbasseng med direkte tilknytning til en terrasse med utsikt over Geirangerfjorden. (Foto: DN)

Standardrommene er noe slitt, men du savner heller ingenting. I tillegg til en behagelig myk seng, får du en liten sittegruppe, tv, kontorplass, klesskap og bad med badekar. For oppgradering, velg rom med fjordutsikt eller en av de mange suitene.

På Tripadvisor har Hotel Union Geiranger fått 640 anmeldelser og fire poeng av fem mulige. Anmeldelsene er noe blandet. Hotellet får mye skryt for mat og beliggenhet, men flere trekker også frem at det er overpriset og at hotellet sårt trenger en oppussing. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse hotellene har DN testet

Kart i fullskjerm