Smarthotel åpnet sitt første hotell på Forus ved Stavanger i 2003. Ifjor åpnet kjeden, som kontrolleres av investorene Arne Incoronato (50) og Rolf Smedvig Hodne (59), nye hoteller både i Tromsø og i Oslo basert på det samme konseptet: små prefabrikkerte rom, mest mulig selvbetjening og en enkel frokost som ikke er inkludert i romprisen. Neste år står Hammerfest og Stavanger sentrum for tur.

257 rom fikk Smarthotel plass til i bygget i St. Olavs Gate i Oslo. Beliggenheten er ganske god, kun en kort spasertur til slottet og byens hovedgate, Karl Johan.

I forkant av besøket får gjestene en sms med bookingkode, og i resepsjonen blir man møtt med innsjekkingsautomater på linje med hos andre lavprisaktører (som Comfort Express og Citybox). Samtidig er resepsjonen på Smarthotel betjent, men resepsjonisten synes å være mest opptatt av å gjemme seg for gjestene, så her er det ikke snakk om å bli ønsket velkommen. Det samme gjentar seg forøvrig både senere på kvelden, under frokosten og ved utsjekk. Her skal det tydeligvis vært minst mulig kontakt mellom betjening og gjester, noe som oppleves som ganske så uhøflig. Joda, konseptet bygger på nettopp selvbetjening, og dermed blir nødvendigvis også poengsum for service preget av det. Men det er da måte på.

Med tildelt dobbeltrom i sjette etasje, er det med et lite håp om litt utsikt døren åpnes. Det blir med håpet. For rommet vender inn mot betongveggen til nabobygget – i den grad det er mulig å se gjennom det skitne vinduet. Og du verden så lite rommet er. Det er kun rundt ti kvadratmeter med en smal gang (uten noe sted å plassere bagasje), en stol, en nedfellbar skrivebordsklaff- og en sengebinge med en flatskjerm vegghengt ved fotenden. Det er nesten umulig å tenke seg at to gjester med hver sin store koffert vil klare å pakke seg inn her.

Sengen er 140 centimeter bred med kun en dyne til tross for at rommet er bestilt for to personer, men heldigvis ligger det en ekstra plastinnpakket dyne under sengen.

Badet er minst like trangt. Fordelen er at man nesten kan sitte på toalettet og pusse tennene i vasken samtidig. I dusjen er det ikke mulig å massere inn sjampo uten å støte i veggene med albuene. Og vanntrykket er heller svakt.

Rommet minner mest av alt om en trang skipslugar, og det er nesten så man venter på beskjed over høyttalerne om at «vi ankommer Kiel om en time».

Renholdet er tålig, men det er både litt støv her og der samt at fotlistene langs gulvet er skitne flere steder.

Men sengen er av god kvalitet, rommet er lyst og moderne og airconditionanlegget går meget stille. Rommet er også godt isolert mot støy utenfra.

Takterrasse er et pluss når sommeren er på sitt beste.
Takterrasse er et pluss når sommeren er på sitt beste. (Foto: Dagens N¾ringsliv)
Frokosten koster 95 kroner ekstra per person. Nå er det ikke så mye man vil kunne få for 95 kroner på en av kafeene i nærheten – sånn sett er frokostbuffeten på Smarthotel muligens value for money. Men den er samtidig av det enkle slaget. Tomatbønner, små smakløse pølsebiter, like smakløs eggerøre og overkokte egg er varmrettene. Så er det fersk og godt brød, noen påleggssorter, litt frukt, kornblandinger og dårlig kaffe i tillegg. Og så må gjestene selv rydde etter seg. Det er ingen dagsferske aviser å se.

Gratis sykkelutleie og billig leie av toseters bil (til 525 kroner dagen) er positive ekstratilbud. Og sommerstid er sikkert også takterrassen populær.

Denne morgenen summer det i en rekke språk i resepsjonsområdet fra i hovedsak unge gjester, så det er tydelig at Tripadvisors kåring av Smarthotel som et av de beste budsjetthotellene i Oslo har hatt en effekt. Men hotellet havner først på en 33. plass blant Oslos 86 hoteller.

Og en pris inkludert frokost for to personer på 1050 kroner (refunderbar pris) er ikke noe direkte kjempekupp. Det er mulig å få både lavere pris og større rom på andre hoteller i byen om man bestiller i god tid. Det billigste enkeltrommet (syv kvadratmeter) er det mulig å leie for 595 kroner uten frokost (ikke-refunderbar pris). Mens konkurrentene i stor grad bedriver såkalt revenue management der romprisene fluktuerer mye i takt med etterspørselen, er det forutsigbart og positivt at prisene er faste hos Smarthotel.

Om du kun trenger en seng for natten, er Smarthotel et alright alternativ. Men heller ikke så mye mer.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.