Det er et gigantisk by­utvidelsesprosjekt Hamburg er i gang med på det 2,2 kvadratkilometer store arealet HafenCity ved Elbes bredd der øya Grasbrook en gang lå. Det var forøvrig der Tysklands mest kjente pirat (Klaus Stôrtebeker) forlot denne verden på byens avrettingssted i år 1400.

Fra 1700-tallet dukket de første skipsverftene opp og etterhvert også byens første gassverk. Mens handelen med blant annet kaffe, te og tepper blomstret i varehus- og kanalområdet Speicherstadt like ved.

På 1990-tallet ble den store masterplanen for området lagt, og om ti års tid vil HafenCity trolig være ferdig utviklet med leiligheter for 12.000 innbyggere og kontorer for 40.000 ansatte. Det mest prestisjefylte prosjektet er det 110 meter høye konserthuset til Elbphilharmonie. Det skulle vært åpnet i 2010 med en pris på omtrent to milliarder kroner. Nå er åpningen utsatt til 2017 – og prisen mer enn doblet.

Noen hundre meter unna konserthuset åpnet HafenCitys første hotell i 2011, og 25hours (medlem av Design Hotels) fikk raskt mange fornøyde gjester selv om det ligger en god bit fra Hamburgs gamle sentrum (men kun fem minutter med U-Bahn til Jungfernstieg). På Tripadvisor er 25hours nummer syv blant byens 138 hoteller – foran klassiske storheter som Vier Jahrezeiten og Hotel Atlantic.

Og det er ikke vanskelig å forstå. Allerede ved innsjekk i resepsjonen i stål, ubehandlet tre og betong (med en kassert container fra Hapag-Lloyd som møterom) åpenbarer det seg en sjarmerende og personlig service som ikke akkurat er typisk for ellers litt distanserte og korrekte tyskere. Her blir man som gjest til og med titulert med «du» og ikke «De» – det er svært utysk.

Rommet i femte etasje har utsikt mot Elbe – enn så lenge, for det er planlagt en rekke nye bygg som vil stenge for den. Som resten av hotellet er det den maritime historien som preger rommet. Men en stor amerikakoffert i tre som gjør nytten som både skrivebord (i minste laget) og med plass til minibar med påskriften «Durst ist schlimmer als Heimveh» – tørst er verre enn hjemlengsel. Og en flaskepost med minibarprislisten. Det er taustige på veggen, små kott i veggen ved sengen med kosesau og varmeflaske, skipsgulv, en bøtte med hank som søppelbøtte – og enda en bøtte med tau på badet med et formål denne testeren ikke helt kunne forstå.

Twenty five hours hotel                                 Hotelltest - 25 Hours Hotel HafenCity i Hamburg.
Twenty five hours hotel Hotelltest - 25 Hours Hotel HafenCity i Hamburg.
Både rommet og badet er relativt romslig og også ganske greit rengjort kun med litt gjenglemt støv her og der. Denne testeren fant imidlertid sengen i hardeste laget.

I fellesarealene er blant annet et lite bibliotek, butikk med alt fra håndsydde sykkelseter til bøker og vin, et eget rom med vinylplater og et stort rom med gratis utlån av Imac samt sauna på taket i sommersesongen. I resepsjonen ligger det klistremerker med påskriften «good things happen when you are naked» og «real place, real people». Og hele tiden går funk- og jazzrock­beaten over høyttalerne.

Med gratis sykkelleie og meget godt tilrettelagte forhold, anbefales turen langs elvebredden forbi det halvferdige konserthuset via Fischmarkt til sandstrendene i Övelgönne med utsikt til kranene på verftet Blohm & Voss og den konstante containerskipstrafikken inkludert bråkete lasting og lossing som tyskerne finner så sjarmerende. Hotellet tilbyr til og med gratis utlån av en Mini Cooper.

I restauranten om kvelden er det god stemning med en miks av hotellgjester og lokale mens det serveres enkle og rimelige retter som fish & chips og hamburgere.

Frokosten neste morgen er god og variert om ikke fantastisk – med sunne frokostblandinger, godt brød, pålegg, oster, lokale pølser og en utmerket cappuccino servert ved bordet.

I sum et annerledes, laidback og stilig hotell som anbefales.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.