Aktiviteten i det norske obligasjonsmarkedet fortsetter i et høyt tempo og SEB summerer opp obligasjonsplasseringer hittil i år til rett i underkant av 20 milliarder kroner. Dette er omtrent halvparten av hva som ble plassert i 2011, kun en og en halv måned inn i året.

- Det er både selskaper med investment grade og high yield som er ute og henter penger, og ettersom det er vanskelig å hente lange penger i bankene, diversifiserer selskapene med å hente penger i obligasjonsmarkedet, sier kredittanalytiker Henrik Blymke i SEB til TDN Finans.

Tror ikke tempoet varer
Kredittanalytikeren blir forundret dersom tempoet i førstehåndsmarkedet fortsetter slik det har gjort hittil i år.

- Nå er det vinterferie og det ventes litt lavere aktivitet de nærmeste par ukene. Men det ligger nok fortsatt en del i pipelinen, sier han.

Men det kan bli høyt
For rundt en måned siden gjentok Blymke målet om obligasjonsplasseringer på nivå som fjoråret, men sier nå at han ikke hadde blitt overrasket om nivået blir langt høyere i år.

- Alt tyder på at man kan komme veldig høyt i år. Til sammenligning ble det lagt ut over 80 milliarder kroner i toppåret 2007, hvorav 85 prosent var high yield. Det er noe man kan strekke seg etter, og fordi det kan se ut som selskaper med investment grade vil hente mye mer penger i 2012 enn de gjorde i 2007, er kanskje ikke dette umulig, sier han.

BBB- og bedre er investment grade, mens lavere anses som high yield.

- Internasjonalt har det vært noe mer negativt sentiment som følge av utsettelsene i Hellas, som vises igjen i Itraxx-indeksene. I Norge har det vært bra aktivitet i annenhåndsmarkedet, med noe variende spread-utvikling, sier han.

Kan bli tøffere for enkelte
Blymke venter det blir vanskeligere for visse high yield-selskaper å hente store beløp i tiden som kommer, og peker blant annet på Northland Resources som ikke fikk plassert så mye som selskapet ønsket.

- I Norge er det jo mye de samme investorene man henvender seg til, og de har tatt på seg ganske mye allerede, sier han.

Les: Northland låner mindre og dyrere

Les også: ABG vil tjene penger i begge ender (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.