Det er det kalde været på den nordlige halvkule som har gjort at oljeprisen steg 10 dollar fatet i desember. I tillegg bidrar troen på global økonomisk fremgang til oljeprishoppet. Bedre økonomi i viktige oljeforbrukende land øker etterspørselsveksten og dermed faren for at oljemarkedet igjen vil stramme seg til.

Mandag er prisen på Brent Blend opp 1,15 dollar til 95,90 dollar fatet. Dagens oljeprisnivå er det høyeste nivået siden 8. oktober 2008 da oljeprisen sluttet på 95,74 dollar fatet. Den gang var oljeprisen på full fart ned etter å ha nådd rekordhøye 147,5 dollar fatet i begynnelsen av juli samme år.

Dagens oppgang kommer på toppen av at prisen på råolje steg mer enn halvannen dollar per fat nyttårsaften. I USA handles WTI-olje mandag opp 0,65 dollar til 92,03 dollar fatet.

Men den siste tidens kraftige prishopp kan få Opec på banen for å dempe oppgangen. Oljekartellet har latt produksjonskvotene være uendret siden januar 2009 på grunn av den svake verdensøkonomien. Det har bidratt til at Opecs gjennomsnittlige oljepris har steget nesten 27 prosent i 2010. Men både Opec og verden har lært etter oljeprisraset sommeren 2008, at for høye oljepriser kun kortsiktig gir store inntekter, men at medaljens bakside er økt sjanse for å dempe den økonomiske oppgangen i mange land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.