Oljeprisene stiger videre mandag morgen etter å ha sluttet på toppnivåer for de siste to og et halvt årene fredag. Fredagens oppgang ble stimulert av svakere dollar og av høyere vekst enn ventet i amerikansk sysselsetting i mars, skriver Wall Street Journal.

- Den underliggende drivkraften for Brent-olje er helt klart bullish, skriver sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, i en oppdatering mandag.

Presser prisene
Han peker på en hel rekke faktorer som bidrar til å presse prisene ytterligere oppover:

* Aktiviteten i amerikansk økonomi tar seg opp.

* Den globale industriproduksjonen går i retning av en vekst på fem til seks prosent.

* Japan trenger mer olje i forbindelse med gjenoppbyggingen.

* Situasjonen i Libya trekker trolig ut i tid og kan føre til en fastlåst situasjon med en reduksjon i tilbudet av høykvalitets olje som et resultat.

* Raffinneriene øker produksjonen i forkant av kjøresesongen, noe som øker etterspørsel etter netopp høykvalitets olje.

- Kan teste 120-dollar
Schieldrop viser også til at situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika fører til ytterligere bekymring i for eksempel Syria der president Bashar al-Assad nekter å gå med på å oppheve unntakslovene i landet som har vært gjeldende siden 1963.

- I tillegg kan Brent-oljen få ytterligere medvind fra en svak dollar på grunn av en ventet renteøkning fra Den europeiske sentralbanken ECB, skriver Schieldrop i oppdateringen.

Nordsøolje med levering i mai stiger nærmere 0,9 dollar til 119,63 dollar mandag formiddag. Schieldrop tror den kan stige ytterligere i løpet av dagen.

- Brent-oljen vil trolig teste 120-dollarsnivået i dag, men det er trolig for tidlig å passere det nivået med mindre det kommer ny uro eller problemer i Nord-Afrika og Midtøsten.

Lavere nigeriansk produksjon
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets peker på at ytterligere nedgang i den nigerianske oljeproduksjonen også kan være med på å sende prisen over 120 dollar fatet.

Ifølge Saltvtedt har nivået på produksjonen i Nigeria falt med rundt 500.000 fat per dag siden 2006 på grunn av uroligheter i Niger-deltaet.

Mindre tilbud av lette oljer som den nigerianske Bonnie Light-oljen vil ifølge Nordea-analytikeren føre til større problemer for raffineriene som allerede har problemer med å erstatte bortfallet fra libysk produksjon.

- Økende uro i Nigeria vil øke den politiske frykt-premien og skyve Brent-prisen nærmere 120 dollar fatet etter hvert som risikoen for ytterligere produksjons- og eksport-bortfall øker, skriver Saltvedt i en oppdatering mandag.

Bedring i USA
Bloomberg News fremholder at tegn til økonomisk gjeninnhenting i USA bidrar til å videreføre prisoppgangen mandag morgen.

Det amerikanske arbeidsdepartementet kunngjorde fredag ettermiddag at sysselsettingen utenom landbruket i mars steg med 216.000, mens analytikeres estimater pekte i retning av 194.000. Samtidig ble februar- tallet oppjustert mer enn markedet ventet.

- Sysselsettingstallene viser at økonomien er i forbedring og at etterspørselen bør holde seg sterk, sier Andy Lebow, direktør i meglerfirmaet MF Global, til WSJ.

Sluttnoteringen i WTI-olje fredag er den høyeste siden 21. august 2008. Tekniske analytikere hevder ifølge avisen at prisen lett kan klatre til 110 dollar pr fat og over dette.

Prisoppgangen ble også stimulert av svakere dollar. Rich Ilczyszyn, megler i Lind-Walcock sier ”en rekke aktører ser på dette markedet, og tenker: "vil jeg virkelig gå hjem for dagen med en short-posisjon i olje?”, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

- Det er ganske skremmende
Oppgangen ser ikke ut til å ha svekket verdens appetitt på olje ennå. Lagrene svekkes imidlertid, og det samme gjelder estimatene for hvor mye mer olje som med noenlunde enkelhet vil kunne pumpes ut, hvis for eksempel uro i Midtøsten skulle svekke oljetilførselen ytterligere.

-Vi har ikke sett noen svekkelse i etterspørselen i det hele tatt. Det er ganske skremmende, sier Amrita Sen, oljemarkedsanalytikere i Barclays, til Wall Street Journal.

Nordsjøolje mot 120 dollar
Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er maikontrakten, stiger 0,40 dollar til 108,34 dollar fatet mandag morgen, etter å ha steget 1,22 dollar fatet til 107,94 dollar fredag.

Ved stengetid for Oslo Børs fredag var prisen 107,62 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er maikontrakten, er i morgentimene 0,64 dollar høyere, på 119,34 dollar pr fat. Fredag steg kontrakten med 1,34 dollar fatet til 118,70 dollar.

Brent spot sluttet på 118,65 dollar pr fat fredag, mot 117,18 dagen før, ifølge TDN Finans.

Les også:

- Oljeprisen skader verdensøkonomien

- Alt som kan gå galt, går galt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.