Den svenske kronen styrker seg etter et større fall i ledigheten enn ventet, og er nå på det sterkeste mot den norske kronen siden 2004.

Det melder Bloomberg News torsdag, ifølge TDN Finans.

Før ledighetstallene kostet en svensk krone rundt 0,9 norske kroner, mens den etter tallene kostet 0,92 kroner.

Ifølge det svenske statistiske sentralbyrået var arbeidsledigheten på 7,2 prosent i juli, mot ventet 7,6 prosent.

- Det kan synes som om utenlandske aktører har foretrukket svenske kroner fremfor norske det siste halvåret. Bakgrunnen for dette kan være den relative utviklingen i de to landene. Mens konsensus har løftet sine BNP-anslag for Sverige, har de tatt tilsvarende estimater for Norge ned. Dette er trolig også en medvirkende årsak til at norske renter har falt relativt til svenske så langt i år, skrev DNB Markets' valutaanalytiker Camilla Viland i rapporten "Økonomiske utsikter" som kom onsdag.

Svenske myndigheter har tilsynelatende hatt et svært avslappet forhold til den sterke svenske kronen. Ved flere anledninger har de uttalt at det som følge av sterke fundamentale forhold er naturlig at den svenske valutaen er sterk.

- Denne våren har vi imidlertid sett tegn til at disse holdningene er i ferd med å endres. I mai fikk finansminister Anders Borg stor oppmerksomhet da han ga uttrykk for at han var bekymret for den sterke svenske kronen og at dette var et forhold Riksbanken burde følge med på. Borg påpekte at det er en risiko for at valutakursen kan svekke svensk eksportnæring, som er svært viktig for landets økonomi, skriver Viland.

Les også: Oppsiktsvekkende sterke tall fra Sverige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.