Den uavhengige bilforhandleren Sandvika Bil er i Høyesterett dømt til å kjøpe tilbake en elbil av typen Citroën C-Zero for 145.000 kroner, samt betale saksomkostninger på til sammen 586.116 kroner til en kunde som i 2012 kjøpte noe han trodde var en ny bil av bilforhandleren.

I kjøpekontrakten ble bilen kalt ny, og det ble opplyst at den hadde gått 160 kilometer. Kunden klagde da kilometerstanden viste seg å være 897 kilometer.

Registrert i Tyskland
Bilen som ble solgt som ny, viste seg etter all sannsynlighet å være demonstrasjonskjørt og registrert i Tyskland før den ble importert til Norge. Som bruktimportert bil hadde den dermed heller ikke fem års fabrikkgaranti som følger med biler fra Citroën kjøpt nye i Norge.

«Etter min mening kan imidlertid en bil som er benyttet som demonstrasjonsbil – slik denne bilen mest sannsynlig er – ikke markedsføres og selges som «ny»», heter det i dommen.

Samlet sett må Sandvika Bil ut med 731.116 kroner for de 737 kilometerene bilen hadde kjørt mer enn det ble opplyst om i kjøpekontrakten.

Les også:

Falt mye i pris
Elbilen Citroën C-Zero har siden 2012 falt mye i nypris, og koster nå fra 139.900 kroner ny. Mye har skjedd og med mange nye konkurrentere på markedet har prisene gått ned. Bruktprisen på en tilsvarende bil ligger i området rundt 100.000 kroner i Norge i dag.

Lagmannsretten fastslo ifjor høst at «mye kan tale for» at det ikke er korrekt å omtale en bruktimportert bil med vel 90 mils kjørelengde som en ny bil. Men konkluderte med at en tilbakelevering av elbilen etter så lang tid ville gi «et betydelig verditap» for selgeren, og påpekte at kjøperen ellers var fornøyd med Citroën-en. Frostating lagmannsrett påla Sandvika Bil å gi kjøperen et prisavslag på 17.000 kroner inkludert renter, og partene måtte selv dekke sine egne saksomkostninger.

Både kjøper og selger anket dommen, men nå er endelig dom truffet i Høyesterett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.