Professor Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen har skapt debatt i det juridiske miljø etter at han la fram forskningsresultater som viser at dommere i Høyesterett stemmer ulikt etter hvilke regjering som utnevner dem. Dommere utnevnt av Ap-regjeringer har større tilbøyelighet til å stemme for staten som part, mens dommere utnevnt av borgerlige regjeringer stemmer til fordel for privat sektor, skriver Bergens Tidende.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg mener det er urimelig at den utøvende makt i dag har makten til å utnevne den dømmende makt.

– Heldigvis er det ikke eksempler fra norsk historie om at regjeringer har misbrukt sin makt, og ikke fulgt innstillingsrådets anbefalinger. Men det er naivt å tro at den til enhver tid sittende regjering ikke har politiske ambisjoner. Derfor mener vi det vil styrke Høyesteretts legitimitet at Stortinget, den lovgivende makt, får det endelige ord, sier Wiborg til Bergens Tidende.

Forslaget partiet reiser i Høyesteretts 200-årsjubileum er at Stortinget, med to tredels flertall, utnevner høyesterettsdommere. I dag har regjeringen den formelle rettigheten til utnevnelser. I praksis har regjeringene alltid fulgt innstillingen fra det såkalte innstillingsrådet for dommere. Det består av sju medlemmer som oppnevnes av Kongen i statsråd – tre av disse er dommere, én advokat, én jurist fra det offentlige og to ikke-jurister. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Solid norsk flertall mot EU

- Det vi nå gjør, kunne like gjerne vært gjort for syv eller ti år siden

- Dette er et ondsinnet rykte

Se DNTV: Ny super-suv fra Mercedes

Nye super-suv fra Mercedes
Nye super-suv fra Mercedes
00:25
Publisert: