Alt ligger an til feiring på Høyres valgvake i Oslo i kveld. Gjennomsnittet av de siste meningsmålingene før stortingsvalget viser tydelig at det går mot regjeringsskifte.

Gjennomsnittet og mandatberegningen er laget for Dagens Næringsliv av valgforsker Bernt Aardal. Tallene viser et klart flertall for de fire partiene som har sagt at de ønsker ny regjering.

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ligger an til å få 98 mandater. Det holder med 85 for å ha flertall på Stortinget. Det har lenge ligget an til at det skulle bli et nytt flertall. Den store overraskelsen er at det ser ut til å bli såpass solid.

Det ligger an til at norsk politikk flyttes lengre til høyre enn ved noe tidligere valg. Høyre og Frp har en oppslutning på 43,6 prosent. Under «høyrebølgen» på 1980-tallet kom de to partiene på det høyeste bare så vidt over 36 prosent. Samtidig ligger de nå an til å få flertall med støtte fra bare Venstre. Selv om Høyre ligger an til å kunne feire seg selv som valgets vinner i kveld, er partiet valgkampens største taper. Det siste gjennomsnittet viser den laveste oppslutningen Høyre har hatt siden august 2011.

Før sommerferien hadde partiet en oppslutning på over 32 prosent. Nå har det ramlet over fem prosentpoeng ned til 26,9. Målt i mandater er forskjellen ganske stor. I juni viste gjennomsnittet at partiet lå an til å få 58 plasser på Stortinget. Nå viser tallene at det ligger an til å kunne bli 48 Høyre-representanter i nasjonalforsamlingen.Trøsten på Arbeiderpartiets valgvake ser ut til å bli at partiet beholder posisjonen som landets største parti. Men det er først og fremst Høyres fall gjennom valgkampen som gjør at Ap ser ut til å ende som størst. Stoltenberg og co. har knapt klart å klatre i det hele tatt gjennom valgkampen. I juni hadde partiet en oppslutning på 28,6 prosent. Det siste gjennomsnittet gir partiet 29 prosent.Et valgresultat på 29 prosent vil være det nest dårligste for Ap siden 1924. Bare valget i 2001 med 24,3 prosent vil være verre. Ved alle de andre valgene har Ap kommet over 30 prosent.




<b>Kjetil B. Alstadheim kommenterer valget direkte på DN.no</b>

For fire år siden viste det seg at det siste gjennomsnittet av målingene lå ganske nær det som ble valgresultatet. Men små endringer kan gi store utslag. Det fikk ikke minst Venstre erfare, som ifølge målingene lå over sperregrensen på fire prosent med god margin. Det siste gjennomsnittet ga partiet 5,2 prosent. Valgresultatet ble 3,9 prosent. Venstre endte med to på Stortinget, og de rødgrønne beholdt flertallet. Nå har Venstre litt bedre margin.

Ved dette valget er det SV som ligger nærmest å ramle under sperregrensen. Partiet får 4,8 prosent. Senterpartiet ligger på 5,2 prosent, altså med samme margin til sperregrensen som Venstre hadde for fire år siden.

Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvor høyt Miljøpartiet De Grønne kommer. MDG får 3,2 prosent. Bakgrunnstall har vist at partiet har tiltrukket seg en god del velgere som ikke stemte ved forrige valg. Det er velgere som kanskje ikke stemmer denne gangen heller. Men partiet har en mulighet til å få sitt gjennombrudd ved for eksempel at Rasmus Hansson får direktemandat fra Oslo.

I kveld kan det bli jubel i det grønne. Men makt i det blå.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ:

<b>Kjetil B. Alstadheim kommenterer valget direkte på DN.no</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.