Det ble i dag kjent at næringsminister Monica Mæland (H) fikk «fullmakt» av statsminister Erna Solberg (H) til å ansette Thorhild Widvey (H) som Statkraft-styreleder.

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/SMK for fullmakt – deretter kan vi gå i gang! Han en fin dag – vi skal ha RNB-konferanse:) klem», skrev Mæland i en SMS til Widvey i april.

Dette gjør at også Solberg må være habil overfor Widvey, mener Jan Fridthjof Bernt, jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

– Hvis Solbeg eller SMK har vært inne i bildet, må heller ikke Solberg være inhabil, sier Bernt til DN.

Forhold siden 80-tallet

Tidligere denne uken påpekte Hadia Tajik (Ap) at det er offentlig kjent at statsminister Erna Solberg og Thorhild Widvey er venner.

Solberg var selvskreven gjest da Widvey inviterte til storskilt bursdagsfeiring en måned før utnevnelsen. I et intervju med Stavanger aftenblad i 2013 uttalte Widvey seg om relasjonen til Høyre-lederen.

– Erna og jeg kom inn på Stortinget samtidig og kjenner hverandre selvsagt godt også privat etter så mange år, sa Widvey.

De to har samarbeidet tett i en årrekke. Solberg og Widvey satt sammen på Stortinget fra 1989 til 1997.

Fire år senere ble Bondevik 2-regjeringen dannet med Solberg som kommunalminister og etterhvert med Widvey som olje- og energiminister. For et halvt år siden gikk Widvey av som kulturminister i den blåblå regjeringen.

Mener hun er habil

Statsministeren sendte fredag ut et pressemelding der hun kommenterer hennes forhold til Widvey og spørsmålet om inhabilitet.

– Jeg vurderte også min habilitet i forbindelse med endringene i styret i Statkraft, og kom frem til at jeg var habil etter gjeldende regler, sier Solberg i pressemeldingen.

Fredag konkluderte Justisdepartementets lovavdeling med av Monica Mæland ikke var inhabil da hun ansatte Widvey som styreleder.

Solberg viser til denne avgjørelsen og sier at hun «i lys av Lovavdelingens uttalelse» står fast ved sin vurdering.

– Mitt forhold til Thorhild Widvey er ikke nærere enn Monica Mælands forhold til henne, sier Solberg.

– Bare de nærmeste forhold

På spørsmål om Lovavdelingen også burde vurdere Solbergs habilitet, svarer jusprofessor Bernt at det kommer an på om statsministerens forhold til Widvey er tettere enn Mælands forhold.

– Det er bare de aller nærmeste forhold som skaper inhabilitet, sier han.

Les også:

– Trist at en statsråd gjør så elementære bommerter  

Venner, vi? Neida. Joda. Litt så. (DN+)

Mælands habilitet er en avsporing  (DN +)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.