– Når skal pressefolk begynne å vurdere egen habilitet før de kaster seg inn i den offentlige debatten? spør Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal i et innlegg på Facebook.

– Simonnes har ikke i tilstrekkelig grad flagget sine egne høyst personlige interesser i debatten om pressestøtten. Han kan selv komme til å innkassere beløp i millionklassen, utdyper Ryssdal overfor NTB.

Aksjeavtale

Bakgrunnen for kritikken er en avtale mellom Simonnes og eierselskapet Mentor Medier, som han inntil nylig var administrerende direktør for. Som del av en reforhandlet pensjonsavtale kan han ifølge Vårt Land selge 250.000 aksjer tilbake til konsernet. Aksjene skal være verdt rundt 11 millioner kroner.

– Simonnes har frontet mye av debatten om pressestøtten. Det er lite kledelig at han ikke har klargjort hva han selv kan tjene, sier Ryssdal.

Han viser til at Mentor-avisene Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis alene mottok en tredel av pressestøtten på drøye 300 millioner kroner i 2014.

– Det er så si sin sak at Simonnes deltar i debatten om pressestøtten selv om hans egen avis er blant de største mottakerne av denne støtten. Jeg ville ikke ha gjort det, men det alvorlige er altså den manglende åpenheten, sier Ryssdal.

Avviser kritikken

Helge Simonnes som har vært ansvarlig redaktør i Vårt Land siden 1987, finner kritikken fra Ryssdal urimelig.

– Jeg har hatt aksjer i Mediehuset Vårt Land og Mentor Medier i mer enn 20 år. Det har det vært full åpenhet om i årsrapportene og i ulike medieomtaler, sier Simonnes i en kommentar til NTB.

Han mener påstandene om uredelighet må stå for Ryssdals egen regning.

– Hvis det hadde vært snakk om skjulte forhold, så hadde jeg skjønt kritikken. Det er ingenting i regelverket for pressestøtten som sier at man ikke kan eie aksjer i eget avishus.

Simonnes mener det er naturlig for ham å delta i debatten om pressestøtten.

– Det er en sentral oppgave for meg som konsernsjef og redaktør, sier han.

Regjeringen foreslo i fjor høst å kutte produksjonsstøtten til aviser med mer enn 50 millioner kroner. Dette ble droppet etter forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.