På Høyres valgvake mandag kveld var statsministeren offensiv, og kontret det dårlige valgresultatet med kommentaren: «Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019».

Den jobben kan bli vanskelig, mener norske aviskommentatorer.

– Tendensen i dette valget er klar: Om to år ryker Erna Solberg og hennes folk ut av regjeringskontorene. Dagens borgerlige samarbeid styrer rett mot det store skjæret, skriver VGs Frithjof Jacobsen. Han konkluderer med at høyrebølgen har lagt seg, og at partiet rammes hardt av regjeringsslitasje.

– Høyrebølgen ebber ut

Dagbladets Jon Olav Egeland er heller ikke i tvil om hvilken vei det er i ferd med å gå.

– Etter tretti år ser det ut til at den norske høyrebølgen ebber ut, skriver han.

– Valget har svekket både partiet Høyre og Erna Solberg personlig. Partiet er nødt til å gå i seg selv for ikke å risikere nye tap.

Dagsavisens kommentator, Arne Strand, tror også det blir vanskelig for Erna å hente seg inn.

– Høyrevinden som brakte Erna Solberg og Siv Jensen inn i regjering for to år siden har snudd. Dette lover dårlig for muligheten for gjenvalg av den blåblå regjeringen ved stortingsvalget om to år, skriver Strand.

Samarbeidet med Frp får mye av skylden.

– Statsministerens problem er Frp. Det svekker regjeringens omdømme at Frp inntar særstandpunkter i flere saker. En regjering må snakke med samme stemme.

KrF kan bli fristet av Ap

Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, mener Solberg har grunn til å bekymre seg over Frps svake valgresultat. Partiet fikk en oppslutning på 9,5 prosent på landsbasis i kommunevalget.

– Et Frp på rundt 10 prosent har vært et slags ordtak, et kodespråk for at nå sier noen stopp. Ikke ved å forlate regjeringen, men ved å kreve en helt annen type politisk gjennomslag.

Eilertsen påpeker også at valgresultatet kan åpne ytterligere for et mulig samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet. Dette poenget nevner også Klassekampen i sin leder tirsdag:

– For regjeringens støttepartier Venstre og KrF er valget en stor skuffelse, og spesielt for KrF vil det kunne styrke kreftene i partiet som ønsker å stille partiet fritt og åpne for et samarbeid på rødgrønn side, skriver avisen.

- Se bildene fra valgkvelden her:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: «Det er å brette opp ermene, sove et døgn og begynne på igjen»

Aarebrot: – Den gamle regjeringen vinner over den nye

 
Oslo-avklaring kan ta tid

Han kan overta etter Fabian Stang