– De i opposisjon skal ikke bestemme hvem som sitter i regjering. Dette er en veldig spesiell sak, og en ny form for parlamentarisme, sier Helleland til NRK.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han støtter ideen om at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kan flyttes til et annet departement. Også i KrF ble denne muligheten tatt godt imot.

Helleland mener Stortinget nå prøver bestemme hvem som skal inneha de ulike regjeringspostene.

– Det har jeg aldri opplevd, og det er ikke noen god idé. Ingen i Høyre synes statsministeren skal vingeklippes, sier Helleland.

Kilder i regjeringsapparatet sier at Solbergs regjering går av dersom KrF støtter mistillitsforslaget mot Listhaug. Partiet er dermed under hardt press. Stemmer de for mistillit, kan hele regjeringen falle. Mandag klokken 12 samles KrFs landsstyre for å diskutere om de skal støtte mistillitsforslaget fra Rødt, som har samlet hele resten av opposisjonen.

Partileder Hareide har ikke villet kommentere det han omtaler som spekulasjoner.

– Jeg kan bekrefte at det har vært samtaler mellom statsministeren og Hareide flere ganger denne helgen, var det kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy ville si til NTB søndag.

Både i Høyre, Frp og Venstre er det usikkerhet om hvor KrF lander. Få tror partiet ønsker å fremprovosere et regjeringsskifte, ettersom KrF etter høstens valgnederlag står midt i en prosess for å avgjøre kursen videre. Samtidig mener mange i partiet at tilliten til Listhaug er tynnslitt.(Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim forklarer hva som kan skje videre i Listhaug-saken.
03:55
Publisert: