Rundt 200 svartkledde høyreekstremister kjørte fredag kveld rundt i Stockholms forsteder i et 30-talls biler, angivelig for å jakte på innvandrerungdommer og få slutt på bilbrannene, skriver Expressen.

Etter å ha forflyttet seg fra Tumba, via Älvsjö til Mälaröjden, ble 18 høyreekstremistene pågrepet og kjørt bort i politibusser.

Også i andre forsteder kom det rapporter om at høyreekstremister har dannet borgervern, noe politiet lenge har fryktet skulle skje.

Uro i Örebro

Opptøyene i Stockholms forsteder, spredte seg fredag kveld til Örebro.

– Det handler om 25-50 maskerte ungdommer med dunker, trolig med brennbar væske, opplyser politiets pressetalsmann i Örebro, Mats Nylén, til Aftonbladet.

Ifølge politiet brøt det først ut uro i forstaden Vivalla nord for Örebro sentrum og i 21-tiden fredag kveld var en gruppe maskerte ungdommer på vei dit.

– Vi jaget dem, men de dukket opp igjen med dunker, forteller Nylén.

Har spredt seg

Kort tid etter sto flere biler i brann, og politistasjonen i sentrum av Vivalla ble utsatt for hærverk. Det ble også antent en gressbrann, og det brant ved en skole.

Ungdommene knuste også ruter på en politibil, og en politimann fikk glasskår over seg.

– Jeg vet ikke om han ble skadd, sier Nylén.

– Vi har lurt på om hendelsene i Stockholm ville spre seg hit, og nå har de gjort det, sier han.

– Vi forsøker å hindre at de tenner på skoler og boliger. Biler er til sammenligning mye mindre alvorlig, sier Nylén.

Voldsbruk

Også i Linköping måtte politiet konstatere at opptøyene i Stockholm hadde spredt seg, og det ble meldt om en rekke branner og flere tilfeller av voldsbruk i løpet av natten.

I Stockholms forsteder fortsatte uroen for sjette natt på rad, med bilbranner i Tensta, Norsborg, Jordbro og Årsta.

Brannmannskaper rykket til nærmere 40 branner, og politiet meldte i morgentimene lørdag om til sammen 23 pågripelser. De fleste av dem var høyreekstremister som ble pågrepet ved Mälaröjden.

Kriminelle

Flesteparten av ungdommene som er pågrepet i Stockholms-området tidligere i uka, har en kriminell fortid, skriver Aftonbladet.

Avisen har gransket bakgrunnen til 16 av de pågrepne og fant at 13 av dem enten har dommer eller omtales som kjenninger av politiet. Det overrasker ikke kriminologen Jerzy Sarnecki.

– De som er aktive i opptøyene har garantert drevet med ulike former for vold og kriminalitet tidligere, sier han.

– Det betyr ikke at det ikke også fins legitime grunner til misnøyen i disse områdene. Men om misnøyen ytres gjennom å brenne biler, da er det ikke Guds beste barn som står bak, sier Samecki.

Les også:

- Opptøyene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.