Høyres Landsmøte tallfester et mål om å øke forsvarsbudsjettet til det utgjør 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

– Forsvaret forfaller. Trusselnivået går opp, mens forsvarsevnen går ned, sa lederen av Buskerud Unge Høyre, Jonas Personbråten Ludvigsen under landsmøtedebatten fredag kveld.

Lenge før avstemningen var det klart at Høyres landsmøte med overveldende flertall ville vedta et forslag om på sikt å øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Nøktern skam

Ludvigsen mente dessuten at det er «skammelig» at en Høyre-forsvarsminister skal være nødt til å presenteres nøkterne forsvarsbudsjetter. Og selv om ingen andre talere gikk like langt, oppsummerte Ludvigsens spissformulering langt på vei stemningen i landsmøtesalen.

Eller som stortingsrepresentant og leder av Akershus Høyre, Hårek Elvenes – og en rekke andre talere – sa det:

– Høyre er forsvarspartiet.

Vil ruste opp

Også partilederen tok i åpningstalen til orde for å ruste opp forsvaret. Men Solberg har flere ganger de siste dagene advart mot å tallfeste en prosentvis andel av forsvarsbudsjettet.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik fra Solbergs hjemfylke Hordaland var kanskje den som gikk lengst i å antyde en slags støtte til partilederens standpunkt:

– Jeg ser at mange er opptatt av toprosentmålet. Jeg er mer opptatt av at forsvaret har ytelsesevne enn prosentevne, sa han.

Men selv ikke derfra kom det noe endringsforslag.

NATO-ambisjon

Resolusjonskomiteens forslag bygger på ikke mindre enn 18 forslag fra fylkespartiene.

Innspillene var soleklare. Norge må forplikte seg til forsvarsalliansen NATOs mål om at hvert land skal bruke minst 2 prosent av sitt brutto nasjonalprodukt til Forsvaret.

Ambisjonen ble vedtatt på NATO-toppmøtet i Wales i 2014, der også Norge stemte for.

Solbergs advarsel

Solbergs poeng er at det er totalsummen som er viktig, ikke en prosentvis målsetting som låses til BNP.

Under debatten fredag kveld holdt partilederen seg rolig.

Elvenes sier til NTB at målsettingen ikke er en øvre grense.

– Solberg har isolert sett rett i at det er totalsummen som teller. Men i en situasjon med fall i BNP, der 2 prosent kan oppnås uten reell økning, er det heller ikke noe i veien for å holde forsvarsbudsjettet på et høyere nivå enn 2 prosent, sier han.

Les også: - Her, kjære venner, møtes to av Norges store utfordringer

Solberg åpnet Høyres fest med å løfte blikket

- Rapporter om ulykkesriggen nådde ikke fram

Svenske angivelig pågrepet i Belgia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.