- Vi har fått 3000 kunder på én måned uten at vi har kommet ordentlig i gang!

Jan-Eric Nyman pisker opp stemningen på et hotell i Oslo. Han har samlet et hundretall lykkejegere. De lukter penger.

- Det lønner seg å være tidlig ute i slike saker, mumler Anders Børresen. Han er invitert hit av en venn som håper å tjene en slant på å verve ham. - Det lønner seg å bli med før det tar helt av. Jan-Eric Nyman er ikke i tvil om at det skal ta av.

«Det» er teleselskapet All Communication Network (ACN). Uten ansatte, uten markedsføring og uten spesielt lave telefonipriser skal selskapet etablere seg i Norge. Målet er å få 50.000 fastnettkunder innen et halvt år.

- Kundene skal ikke komme fordi vi har lave priser, sier svensken.

- Kundene skal komme fordi de gjør selgerne en tjeneste.

Trått marked
Timingen kunne ikke vært dårligere. Europas teleoperatører har i gjennomsnitt falt med 15 prosent i verdi bare i sommer, og tusener er blitt sparket. Selv om Norge ikke har lidd like mye som andre europeiske land, er det et svært trått marked ACN skal forsøke å kapre.

- ACN er en liten nisjeaktør. De kan ikke true oss på noen måte, sier administrerende direktør
Markus Täkte i Tele 2, Norges nest største operatør på fastnettet.

Han tror ACN har litt for høye mål.

- Det er veldig dyrt å skaffe 50.000 kunder, kommenterer han tørt.

Ifølge Nyman har selskapet på 19 måneder klart å bli det tredje største teleselskapet i Sverige, med en omsetning på 300 millioner kroner i året. Ifølge Post- och telestyrelsen (PTS) i Sverige er ikke ACN engang blant de åtte største
teleselskapene.

- Det betyr at de har en omsetning på fasttelefoni på under 50 millioner kroner, sier Margareta Eriksson i PTS.

Lotteritilsynet, som tidligere denne måneden anbefalte Økokrim å sikte pyramidespillet Alpha Club for brudd på Lotteriloven, er i full gang med å granske ACN.

Vi har fått inn endel klager allerede fra folk som lurer på om dette er lovlig, sier Bård Eikeset i Lotteritilsynet.


Og:
- Selskapet er bygd opp på en måte som tilsier at det ligger i grenseland, fortsetter han. Jan-Eric Nyman rister voldsomt på hodet når det siktede pyramideselskapet blir nevnt.

- Nei, nei, nei. Vi har jo et produkt å selge, sier han.

Forskjellen mellom et ulovlig og et lovlig pyramideselskap ligger i akkurat det poenget. Hvis hovedinntekten til et selskap kommer fra salg av varer eller tjenester, driver det lovlig. Kommer hovedinntekten fra fordeling av medlemsavgifter, driver selskapet ulovlig.

Medlemsgebyr
ACN skaffer seg selgere som etablerer enkeltmannsforetak. Disse selgerne benytter seg av sitt personlige nettverk for å skaffe kunder.For hver nye kunde får selgeren en viss provisjon av hva kunden ringer for.I tillegg vil selgeren prøve å verve nye selgere. For når disse får kunder, drypper det nemlig litt på ververen.For å ta del i moroa, må man ut med 3500 kroner pluss moms. Det blir 4340 kroner.

- De pengene dekker materiale nok til å komme i gang, sier Nyman, og viser frem folderen nye selgere får utdelt.

Folderen inneholder en video, en cd, en kalkulator og noen dokumenter. Anders Børresen går ut av møtet med dollartegn i øynene. Kåre Fanuelsen, som inviterte ham til møtet, er overbevist om at Nyman har gjort jobben sin og overbevist Anders.

- He, he. Han er nok solgt, ja, sier han

I morgen skal Nyman på nytt førsøke å verve selgere til det ambisiøse selskapet ACN.

kristoffer.ronneberg@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.