Hun er bare så vidt uteksaminert jurist fra Georgetown-universitetet, men allerede er kvinneaktivisten Sandra Fluke (31) blitt en nasjonal politisk aktør i USA.

– Det ser sånn ut. Jeg prøver bare å hjelpe presidenten og få budskapet ut om hva kvinner i USA står overfor akkurat nå: En virkelig farlig plan fra Mr. Romney, sier Fluke til DN.

Hun ble brått landskjent da den innflytelsesrike konservative radioverten Rush Limbaugh kalte henne prostituert og «a slut» etter at hun vitnet i Kongressen om behovet for gratis prevensjon. Republikanske ledere med kongress-speaker John Boehner i spissen fordømte Limbaughs kommentarer, men presidentkandidat Mitt Romney nøyde seg med å si at det ikke var «språket jeg ville brukt».

Se video øverst i saken.

Alder:
Stilling:
Bakgrunn:
Aktuell:

Kampen om kvinnene
I et presidentvalg der kampen om kvinnestemmene blir avgjørende, har oppstyret fått demokratene til å trykke Fluke til sitt bryst. Hun har flere ganger opptrådt sammen med president Barack Obama på scenen, og er denne uken tildelt en plass som hovedtaler under demokratenes landsmøte i Charlotte.

Republikanerne sliter tungt med å kvitte seg med stempelet som et mannsdominert parti «i krig mot kvinner». Prevensjonsdebatten i vinter er et eksempel. Det startet ut som en diskusjon om religionsfrihet, men ble en tapersak for partiet etter Limbaughs kommentarer. Flere faktorer bidrar likevel til å sementere et inntrykk av at partiet er kvinnefiendtlig:

  • Delstater ledet av republikanere har innført en rekke tiltak for å gjøre det vanskeligere eller mer ubehagelig å ta abort.
  • Republikanernes partiplattform argumenterer for en grunnlovsendring som vil forby abort under alle omstendigheter, også etter tilfeller av voldtekt eller incest.
  • Nylig skapte senatskandidat Todd Akin enda mer rabalder, da han hevdet at damer ikke blir gravide etter reelle voldtekter.

DN Play: Presses til å trekke seg etter voldtektsuttalelser:



– Akins kommentarer var smertefulle å høre for mange kvinner, sier Fluke til DN.

– Men de kastet lys over politikken republikanerne har ført de to siste årene. Representantenes hus har vedtatt et oppsiktsvekkende antall lover som angriper kvinners helse, og de har inkludert ideer som dem Akin refererer til.

DN Play: Akin beklager uttalelser om veldtekt:



Klart eksempel
Fluke er ikke i tvil om at republikanerne vil handle dersom de får presidenten og majoriteten i begge kamrene i Kongressen. Hun viser til at republikanerne, den første dagen de fikk majoritet i Representantenes hus, vedtok en plan om å kutte i bevilgningene til kvinnehelseorganisasjonen Planned Parenthood. Organisasjonen assosieres ofte med abort i USA. Fluke viser imidlertid til at det lenge har vært forbud mot at føderal støtte kan brukes til abort i USA. I stedet mener Fluke de foreslåtte budsjettkuttene vil ramme alt annet organisasjonen driver med.

– Det er et valg om å ta vekk brystkreftscreening, livmorhalskreft-screening, tilgang til prevensjon for kvinner. Jeg forstår ikke innstillingen som sier at det er den viktigste prioriteten, på dag én for den nye kongressen, sier hun.

DN Play: Ann Romney : - Denne mannen vil ikke skuffe dere:



Distraksjon
Republikanerne mener på sin side at demokratene kjører frem kvinnespørsmål og kulturkamp for å forsøke å trekke oppmerksomheten vekk fra den svake økonomien Obama styrer over.

– De prøvde å lage et stor oppstyr om Akins kommentarer, sier kongressrepresentant Steve Chabot fra Ohio til DN.

Han mener republikanernes budskap om den svake økonomien vil overdøve kvinnebråket.

– Det er økonomien det amerikanske folket bryr seg om. Obama har hatt fire år på seg til å forbedre den, men det har ikke skjedd, sier han.

Likevel blir det vanskelig for republikanerne å vinne dersom de ikke knapper inn Obamas kvinneforsprang. I presidentvalget i 2008 vant Obama kvinnene med 56 mot McCains 43 prosent. Ifølge en fersk meningsmåling fra CNN er fortsatt gapet på 53 mot 44 prosent.



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.