I en pressemelding fra Finansdepartementet hevdes det at VGs hovedoppslag tirsdag feilsiterer finansminister Kristin Halvorsen. Førstesidetittelen er "Oljen vår kan bli verdiløs".

I hovedartikkelen siteres Halvorsen slik:

"En kan se for seg en situasjon i fremtiden hvor i verste fall olje kan bli forbudt og settes i null"

- Dette har hun ikke sagt, sier statssekretær Roger Sandum (SV) som er på Bali sammen med finansministeren.

Her er saken fra VG: - Olje kan bli forbudt

- Ikke et tema
- For det første faller det på sin egen urimelighet ettersom et av hovedtemaene her nede er at verden i all overskuelig fremtid er avhengig av fossilt brennstoff. For det andre var jeg tilstede på intervjuet, og hørte det ikke, sier han.

VG trekker også frem at Kristin Halvorsen åpner for mindre leting etter olje. Uttalelsene i Norges største avis har fått verden til å lure på om Norge skal reduserer oljeproduksjonen, noe finansdepartementets informasjonsansvarlig på Bali nå gjør sitt beste for å motbevise.

"Hun sier heller ikke at Regjeringen har planer om a redusere utvinningstakten i petroleumssektoren. På spørsmål sier hun at det står ingenting om å redusere utvinningstempoet i regjeringserklæringen, og avviser at dette er en problemstilling.

Hun åpner derimot for at tempo i utlysning av nye områder kan bli et tema i forhandlinger om en ny regjeringsavtale", skriver finansdepartementet i sin presisering.

- Det vi snakker om er ikke nye lisenser i modne områder, det vi snakker om er om man skal utvide områdene til sårbare områder. Det Halvorsen mener er at dette må bli et tema for en eventuell ny regjeringsforhandling - en Soria Moria 2. Men det har vi ikke noe svar på i dag. Vi har en forvaltningsplan som regulerer dette i dag, sier Sandum.

- Og i mange eksisterende felt på norsk sokkel er det ikke engang mulig å reduserer utvinningstakten, og det er heller ikke et tema, sier statssekretæren.

- Klima foran cash
Utgangspunktet for VGs artikkel var et foredrag Halvorsen skal holde onsdag på Bali, der hun skal fortelle OECD-medlemmene at at Norge som oljeeksporterende land ikke vil la kortsiktig gevinst fra oljen gå foran langsiktig klimagevinst.

- Det er en posisjon som er annerledes enn andre oljeproduserende land, for å si det forsiktig. Og det er det som er poenget, sier Sandum.

- Vi er innstilt på å være en pådriver på alle områder i klimakampen, selv om det skulle føre til at vi isolert sett kan tape på det når det gjelder akkurat oljen. Avgifter, alternative energikilder og kvotesystem kan gjøre oljen mindre lønnsom for Norge, sier han.

- Man kan tolke det Halvorsen sier i VG som at klimasaken vil gi SV bedre kort på hånden i den norske debatten om åpning av sårbare områder for oljeleting?

- Det er ikke noen grunn til å spekulere i det nå, og det er ikke tema her, sier Sandum.

Moralsk ansvar
Finansdepartementet presiserer også i sin pressemelding at energi fra fossilt brennstoff i dag utgjør cirka 80 prosent av energibruken. Prognosen viser at dette kan øke til 90 prosent i 2030 uten klimatiltak. Selv i et scenario med effektive tiltak vil nivået være over 70 prosent 2030.

- Nettopp derfor er CO2-rensing en satsing for Regjeringen, presiserer Sandum.

I VG-artikkelen sier Halvorsen at Norge har et moralsk ansvar for å utvikle CO2-fangst og lagring, og å utvikle havvindmøller og annen fornybar energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.